Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza z patelni na puszystym cieście drożdżowo - ziołowym. Łatwa do zrobienia. Nie wymaga użycia piekarnika.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 21
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12550
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 21
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12550
Składniki
Mleko lekko podgrzałam. Do miseczki wkruszyłam drożdże. Dodałam do nich cukier i ciepłe mleko. Dokłądnie wymieszałam i odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczyn ruszył. Mąkę wsypałam do miski. Dodałam sól, przyprawę włoską, olej i zaczyn. Ciasto wyrobiłam mikserem z hakami. Wyrabiałam je kilka minut, aż zaczęło odchodzić od miski. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto rosło przygotowałam sobie pozostałe elementy pizzy. Wymieszałam koncentrat z ketchupem, ziołami prowansalskimi i rozgniecionym czosnkiem. Kiełbasę pokroiłam w plasterki i przesmażyłam. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i również przesmażyłam. Ser żółty starłam na tarce na małych oczkach. Gdy ciasto wyrosło, podzieliłam je na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowałam na okrągły placek równy szerokości patelni. Można też przygotować jedną większą pizzę. Dwie małe patelnie rozgrzałam i natłuściłam lekko olejem. Włożyłam ciasto drożdżowe i smażyłam je na małym ogniu ok. 5 minut pod przykrywką. Następnie ciasto przewróciłam, każde posmarowałam sosem, nałożyłam cebulę, kiełbasę oraz ser. Pizzę doprawiłam do smaku solą i pieprzem, znów przykryłam i smażyłam kolejne kilka minut pod przykryciem, aż ser się roztopiła a spód pizzy ładnie przyrumienił. Gotową pizzę zsunęłam na talerz i podałam na ciepło.