Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza z patelni na puszystym cieście drożdżowo - ziołowym. Łatwa do zrobienia. Nie wymaga użycia piekarnika.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113048
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 428
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 772
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 576
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113048
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 428
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 772
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 576
Składniki
Mleko lekko podgrzałam. Do miseczki wkruszyłam drożdże. Dodałam do nich cukier i ciepłe mleko. Dokłądnie wymieszałam i odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczyn ruszył. Mąkę wsypałam do miski. Dodałam sól, przyprawę włoską, olej i zaczyn. Ciasto wyrobiłam mikserem z hakami. Wyrabiałam je kilka minut, aż zaczęło odchodzić od miski. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto rosło przygotowałam sobie pozostałe elementy pizzy. Wymieszałam koncentrat z ketchupem, ziołami prowansalskimi i rozgniecionym czosnkiem. Kiełbasę pokroiłam w plasterki i przesmażyłam. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i również przesmażyłam. Ser żółty starłam na tarce na małych oczkach. Gdy ciasto wyrosło, podzieliłam je na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowałam na okrągły placek równy szerokości patelni. Można też przygotować jedną większą pizzę. Dwie małe patelnie rozgrzałam i natłuściłam lekko olejem. Włożyłam ciasto drożdżowe i smażyłam je na małym ogniu ok. 5 minut pod przykrywką. Następnie ciasto przewróciłam, każde posmarowałam sosem, nałożyłam cebulę, kiełbasę oraz ser. Pizzę doprawiłam do smaku solą i pieprzem, znów przykryłam i smażyłam kolejne kilka minut pod przykryciem, aż ser się roztopiła a spód pizzy ładnie przyrumienił. Gotową pizzę zsunęłam na talerz i podałam na ciepło.