Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z patelni

Pizza z patelni

Autor:

Przepisów i artykułów: 476 Ocena: 3397

Dodano:

Odsłon: 557

Pizza z patelni na puszystym cieście drożdżowo - ziołowym. Łatwa do zrobienia. Nie wymaga użycia piekarnika.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 15g świeżych drożdży
  • 3/4 mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • Sos:
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu z cukinii lub zwykłego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • Dodatki:
  • 1 pętko cienkiej kiełbasy
  • ok. 150g sera żółtego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pizza z patelni

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzałam. Do miseczki wkruszyłam drożdże. Dodałam do nich cukier i ciepłe mleko. Dokłądnie wymieszałam i odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczyn ruszył. Mąkę wsypałam do miski. Dodałam sól, przyprawę włoską, olej i zaczyn. Ciasto wyrobiłam mikserem z hakami. Wyrabiałam je kilka minut, aż zaczęło odchodzić od miski. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. godzinę do wyrośnięcia.

    Gdy ciasto rosło przygotowałam sobie pozostałe elementy pizzy. Wymieszałam koncentrat z ketchupem, ziołami prowansalskimi i rozgniecionym czosnkiem. Kiełbasę pokroiłam w plasterki i przesmażyłam. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i również przesmażyłam. Ser żółty starłam na tarce na małych oczkach.

    Gdy ciasto wyrosło, podzieliłam je na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowałam na okrągły placek równy szerokości patelni. Można też przygotować jedną większą pizzę. Dwie małe patelnie rozgrzałam i natłuściłam lekko olejem. Włożyłam ciasto drożdżowe i smażyłam je na małym ogniu ok. 5 minut pod przykrywką. Następnie ciasto przewróciłam, każde posmarowałam sosem, nałożyłam cebulę, kiełbasę oraz ser. Pizzę doprawiłam do smaku solą i pieprzem, znów przykryłam i smażyłam kolejne kilka minut pod przykryciem, aż ser się roztopiła a spód pizzy ładnie przyrumienił. Gotową pizzę zsunęłam na talerz i podałam na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń