Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z patelni z parówkami w brzegach

Pizza z patelni z parówkami w brzegach

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2923

Dodano:

Odsłon: 448

Tym razem powstała pyszna pizza z patelni z parówkami zatopionymi w brzegach ciasta. Zrobiłam ją na patelni, żeby nie odpalać piekarnika w te ciepłe i słoneczne dni i nie nagrzewać dodatkowo mieszkania.

Składniki

  • 3/4szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 10g świeżych drożdży
  • 0,5szkl. mleka
  • 4 parówki
  • 3 plastry sera żółtego gouda
  • 3 pieczarki
  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pizza z patelni z parówkami w brzegach

Przygotowanie

  1. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam cukier, łyżeczkę mąki i letnie mleko. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam na kilkanaście minut. Resztę mąki i sól wsypałam do miski. Dolałam olej i wyrośnięty zaczyn. Zagniotłam jednolite ciasto i odstawiłam je do wyrośnięcia. Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno pokroiłam. Razem z pieczarkami przesmażyłam ją na niedużej ilości oleju. Usmażone przyprawiłam solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na cienki okrągły placek. Z parówek zdjęłam folię i pokroiłam każdą na 4 części. Kawałki parówek ułożyłam ok 4cm od brzegów ciasta, tworząc z nich okrąg. Przykryłam je brzegami ciasta, tak aby całe były zakryte. Następnie nożem nacinałam każdą parówkę na 2-3 części i przecinałam ciasto pomiędzy parówkami. Kawałki parówek wykręcałam razem z ciastem na bok. Ciasto przeniosłam na rozgrzaną patelnię, kładąc je do góry dnem. Zrumieniłam je i odwróciłam na drugą stronę. Posmarowałam środek ketchupem i posypałam ziołami. Wyłożyłam usmażone pieczarki z cebulą. Ułożyłam pozostałe kawałki parówki oraz żółty ser. Patelnię przykryłam i smażyłam pizzę kilka minut, aż ciasto od spodu się przyrumieniło, a ser roztopił. Gotową pizzę zsunęłam na talerz i podałam na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń