Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z szynką i szparagami.

Pizza z szynką i szparagami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 152

Dodano:

Odsłon: 111

Druga wersja dzisiejszej pizzy jest ze szparagami:)

Składniki

  • Na ciasto:
  • 160 ml wody
  • 300g mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy ( może być zwykły olej)
  • Łyżka cukru
  • Szczypta soli
  • Dodatki:
  • 7 plastrów szynki
  • 2 pieczarki
  • 1 średniej wielkości pomidor
  • 2 krążki cebuli
  • Ser mozzarella tarta 100g
  • Sos pomidorowy
  • Szczypta oregano
  • Szparagi wg uznania
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pizza z szynką i szparagami.

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Do miski kruszyny drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Zalewamy połowa wody i odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy mąkę, resztę wody, szczyptę soli i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy i zagniataniu ciasto do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzine (w międzyczasie szykujemy dodatki). Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy na dwie części. Z kawałka ciasta formujemy okrągły placek.

  2. Przygotowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy delikatnie oregano. Po kolei dodajemy dodatki: ser mozzarella, szynka, pieczarki, pomidor, cebula i szparagi( od szparagów odcinamy tylko zdrewniałe końcówki i kładziemy je surowe, jeśli mamy grube szparagi to przecinamy ja na pół). Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 230 stopni i pieczemy ok 15-20 min.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń