Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na pizzę z tuńczykiem, pieczarkami, warzywami i serem Cheddar na delikatnym cieście drożdżowym.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 606
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1846
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 392
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 606
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1846
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 392
Składniki
Na początku przygotowujemy ciasto. Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej powstały zaczyn, oliwę z oliwek, sól i podlewamy ciepłą wodą, w takiej ilości, aby otrzymać łatwą do wyrobienia masę. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się gładkie, elastyczne i będzie nam odchodziło od rąk. Następnie z ciasta formujemy kulę, którą oprószamy mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i formujemy spód do pizzy.
Spód smarujemy sosem pomidorowym przygotowanym z koncentratu pomidorowego, wymieszanego pół na pół z ciepłą wodą. Sos dosalamy i dosładzamy do smaku. * Do sosu opcjonalnie możemy dodać ulubione zioła tj. tymianek, oregano i bazylię, a także dodać czosnek lub prażoną cebulkę. Sos możemy także odrobinę zakwasić np. octem jabłkowym.
Ser Cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach i obsypujemy nim pizzę*. * jeżeli chcemy, aby ser bardziej się ciągnął wybierzmy klasyczne rozwiązanie czyli Mozzarellę. Ja jednak cenię smak Cheddara za jego niepowtarzalny, wyrazisty i delikatnie ostry smak.
Tuńczyka odsączamy z zalewy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w krążki, a cebulkę i pieczarki w piórka. Wszystkie składniki rozkładamy na spodzie, posypujemy ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy ją listkami świeżej bazylii.
Życzę smacznego! :)