Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z tuńczykiem

Pizza z tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 980 Ocena: 26761

Dodano:

Odsłon: 2206

Propozycja na pizzę z tuńczykiem, pieczarkami, warzywami i serem Cheddar na delikatnym cieście drożdżowym.

Składniki

  • CIASTO:
  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • ciepła woda
  • ciepłe mleko
  • sól do smaku i szczypta kurkumy
  • SOS POMIDOROWY
  • koncentrat pomidorowy
  • ciepła woda
  • cukier trzcinowy
  • sól morska
  • DODATKI:
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • ser Cheddar
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • pieczarki
  • zioła prowansalskie
  • świeże listki bazylii
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pizza z tuńczykiem

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy ciasto.

    Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

    Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej powstały zaczyn, oliwę z oliwek, sól i podlewamy ciepłą wodą, w takiej ilości, aby otrzymać łatwą do wyrobienia masę.

    Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się gładkie, elastyczne i będzie nam odchodziło od rąk.

    Następnie z ciasta formujemy kulę, którą oprószamy mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i formujemy spód do pizzy.

  2. Spód smarujemy sosem pomidorowym przygotowanym z koncentratu pomidorowego, wymieszanego pół na pół z ciepłą wodą. Sos dosalamy i dosładzamy do smaku.

    * Do sosu opcjonalnie możemy dodać ulubione zioła tj. tymianek, oregano i bazylię, a także dodać czosnek lub prażoną cebulkę. Sos możemy także odrobinę zakwasić np. octem jabłkowym.

  3. Ser Cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach i obsypujemy nim pizzę*.

    * jeżeli chcemy, aby ser bardziej się ciągnął wybierzmy klasyczne rozwiązanie czyli Mozzarellę. Ja jednak cenię smak Cheddara za jego niepowtarzalny, wyrazisty i delikatnie ostry smak.

  4. Tuńczyka odsączamy z zalewy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w krążki, a cebulkę i pieczarki w piórka. Wszystkie składniki rozkładamy na spodzie, posypujemy ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

  5. Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.

    Po upieczeniu posypujemy ją listkami świeżej bazylii.

  6. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń