Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i kolorowa pizza na drożdżowym cieście, z cebulą, porem, brokułami, pomidorkami koktajlowymi, szynką i serem.
Składniki
Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Pora pokroiłam w plasterki i przesmażyłam je razem na patelni na łyżce oleju. Brokuły pokroiłam na mniejsze kawałki. Polędwicę sopocką również pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Pomidorki pokroiłam w plasterki. Ser żółty starłam na tarce na drobnych oczkach. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam cukier, łyżkę mąki i dolałam ciepłe mleko. Wszystko dokładnie rozmieszałam na jednolity zaczyn. Zaczyn odstawiłam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki oraz sól wsypałam do miski. Dodałam oliwę oraz wyrośnięty zaczyn. Zagniotłam gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok. 0,7mm. Można zrobić dwa mniejsze placki lub jeden dość duży jeśli macie dużą patelnię. Patelnię natłuściłam lekko olejem i rozgrzałam. Włożyłam ciasto i na małym ogniu smażyłam je pod przykryciem, aż spód się przyrumienił. Następnie obróciłam ciasto na drugą stronę, posmarowałam ketchupem i posypałam roztartymi ziołami prowansalskimi. Rozłożyłam cebulę z porem, kawałki wędliny, brokuły i plasterki pomidorków. Przyprawiłam pizzę solą i pieprzem. Posypałam wszystko startym serem, przykryłam pokrywką i smażyłam na małym ogniu kilka minut, aż ciasto zarumieniło się ładnie od spodu, a ser rozpuścił. Gotową pizzę zsunęłam na talerz i pokroiłam w trójkąty.