Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z ziemniakami i prosciutto

Pizza z ziemniakami i prosciutto

Autor:

Przepisów i artykułów: 360 Ocena: 3910

Dodano:

Odsłon: 116

Jedno z najlepszych połączeń, jakie jadłam na pizzy. Brak sosu pomidorowego sprawia, że pizza z ziemniakami i prosciutto, jest lekka, pyszna i nietypowa. Zasmakowała zwłaszcza mojej siostrze, która nie przepada za sosem pomidorowym ;)

Składniki

  • Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki (plus trochę do podsypania)
  • 135 ml wody
  • 4 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • Sól
  • Dodatki:
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • około 2 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
  • 4-5 plasterków prosciutto
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki na 2 średnie pizze na cienkim cieście.

    Na początku przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy drożdże, cukier, oliwę, sól i wodę. Całość zagniatamy przez około 10 minut (ja użyłam robota). Ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk. Zagniecione ciasto przekładamy do miski, a następnie lekko oprószamy górę mąką. Później przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 3 godziny. W tym czasie 1-2 razy należy je „odgazować”, czyli wyciągnąć z miski i zagnieść kilka razy, żeby pozbyć się powietrza.

  2. Pod koniec wyrastania ciasta, kroimy ziemniaki na bardzo cieniutkie talarki (prawie przeźroczyste). Muszą być naprawdę cieniutkie.

  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Następnie z każdej z nich formujemy pizzę. Na cieście układamy talarki ziemniaków. Następnie skrapiamy je delikatnie oliwą, posypujemy igiełkami rozmarynu i startym parmezanem.

  4. Pizzę przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy w 200°C około 15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekły.

    Na gotowej układamy poszarpane kawałki szynki.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń