Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza ze szparagami i słonecznikiem na grubym cieście to genialne połączenie szparag, chrupiących pestek słonecznika i 3 rodzajów sera. Zazwyczaj preferuję cienkie ciasto, ale w tym przypadku grube sprawdza się idealnie. Cienkie ciasto mogło by nie utrzymać takiej ilości sera ;)
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 132
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 185
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 283
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 132
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 185
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 283
Składniki
W kubeczku rozrabiamy drożdże z cukrem. Kiedy całkowicie się rozpuszczą zalewamy je połową wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy oliwę, wodę i przygotowany wcześniej zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki, przerzucamy ciasto na blat i wyrabiamy przez jakieś 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulkę i wrzucamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy sos. W rondelku rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Dodajemy passatę pomidorową i przecier pomidorowy, doprawiamy ziołami, przyprawami, pieprzem i solą. Mieszamy i podgrzewamy około 10 minut.
Pamiętajcie aby włączyć piekarnik i nagrzać go do 250°C (z termoobiegiem) zanim zaczniecie „składać” pizzę. Jeśli posiadacie specjalny kamień do pizzy to musicie go porządnie nagrzać przed jej pieczeniem, jeśli takiego nie posiadacie nagrzejcie zwykłą blachę.
Kiedy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, wyciągamy je z miski, chwilę wyrabiamy i formujemy z niego okrągły placek o grubszych brzegach. Przekładamy na papier do pieczenia. Ciasto smarujemy oliwą z oliwek (dzięki temu ciasto nie wchłonie sosu) i sosem pomidorowym. Pizzę posypujemy serem żółtym, układamy na nim szparagi (grube przecinamy na połówki, cienkie zostawiamy w całości), pomiędzy nimi układamy plasterki mozzarelli i pokrojoną w kostkę favitę.
Oliwą smarujemy również grubsze brzegi pizzy, następnie obsypujemy je suszonym oregano i gruboziarnistą solą. Pozostawiamy ją na jakieś 10 minut do podrośnięcia. Przekładamy ją na kamień lub na blachę. Pieczemy około 12-15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekła. Upieczoną pizzę posypujemy podprażonym na suchej patelni słonecznikiem i podajemy. Smacznego ;)