Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza na drożdżowym cieście z dodatkiem ziół włoskich, z pieczarkami, smażonym kurczakiem i ogórkami.
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 308
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 240
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 308
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 240
Składniki
Drożdże wkruszyłam do miseczki. Zalałam je ciepłym mlekiem, wymieszałam i odstawiłam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę, sól i cukier wsypałam do miski. Dodałam przyprawę włoską, olej i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko wymieszałam łyżką, a następnie zagniotłam elastyczne ciasto. Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia. Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i wymieszałam z przyprawą gyros. Mięso usmażyłam na niewielkiej ilości oleju na patelni i wyłożyłam na talerz. Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Przesmażyłam je na łyżce oleju. Koncentrat wymieszałam z ketchupem, rozgniecionym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na okrągły placek o średnicy ok. 25cm i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarowałam przygotowanym sosem. Rozłożyłam kawałki usmażonego kurczaka, usmażone pieczarki i ogórki pokrojone w półplasterki. Wszystko posypałam startym na tarce na drobnych oczkach żółtym serem i wstawiłam pizzę do piekarnika. Pizzę piekłam ok. 25 minut w temp. 200 stopni. Upieczoną wyjęłam z piekarnika, pokroiłam w trójkąty i podałam z sosem czosnkowym domowej roboty.