Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek po węgiersku to jedno z moich ulubionych dań. Treściwe, idealnie pikantne i po prostu smaczne.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1034
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 354
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3210
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 656
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1034
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 354
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3210
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 656
Składniki
Zaczynamy od przygotowywania farszu natomiast placki przygotowujemy w międzyczasie. Karkówkę kroję w kawałki doprawiam solą, papryką słodką wędzoną obtaczam w mące i odstawiam. Na patelni na oliwie podsmażam pokrojoną cebulę i gdy tylko się zeszkli dodaję mięso i całość obsmażam dodając w między czasie pokrojony czosnek.
Następnie całość zalewam wodą (może być bulion) do wysokości mięsa dodaję ziele oraz liść i zagotowuję. Do gotującego się mięsa wrzucam kolejno (za każdym razem mieszając) pokrojone w plasterki ogórki, pieczarki, poszatkowaną papryczkę chilli oraz pokrojoną paprykę i poszatkowaną pietruszkę.
Całość gotuję na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa i zredukowaniu sosu (ok 30 minut). Doprawiam solą i pieprzem. Zagęszczam wedle uznania łyżeczką mąki rozmieszanej z małą ilością wody.
Obrane ziemniaki razem z cebulą rozdrabniam blenderem (można zetrzeć lecz blenderem szybciej), dodaję jajka i mąkę w ilości do uzyskania odpowiedniej konsystencji oraz doprawiam solą i pieprzem. Placki wielkości ok 18 cm (wielkość dna patelni) smażę z obu stron na ładny rumiano-złoty kolor. Placek układam na talerzu, na jego połowę nakładam gulaszu i składam placek wpół. Na górę kładę łyżeczkę śmietany i listek pietruszki.