Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkiego w środku placka ziemniaczanego oraz bogatego, mięsnego nadzienia w aromatycznym, pomidorowym sosie. Przygotowanie tego smakołyku jest proste, choć niestety pracochłonne. Zaręczamy jednak, że wyjątkowy smak jest wart każdej minuty w kuchni. Dla zaoszczędzenia czasu przygotuj mięsny sos dzień wcześniej (nabierze większego aromatu), a placki usmaż na chwilę przed przybyciem gości.
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2020
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 13001
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 261
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2020
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 13001
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 261
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania mięsnego nadzienia. Możesz go nawet wykonać na dzień przed przygotowaniem pełnego dania. Obierz cebulę i ząbki czosnku, po czym posiekaj w drobną kostkę. Mięso umyj, osusz i pokrój w kawałki przypominające kostkę. Mięso oprósz solą, czarnym pieprzem, następnie obtocz w mące i wrzuć na mocno rozgrzany tłuszcz (olej lub smalec). Smaż ze wszystkich stron, by łopatka się przyrumieniła, po czym zdejmij mięso z ognia i przełóż na talerz. Na tę samą patelnię wlej dodatkową porcję oleju i wrzuć posiekaną cebulkę z czosnkiem. Gdy uzyskasz złoty kolor, dodaj mielone papryki i przesmażaj mieszając, aby uzyskać ładny zapach. Wrzuć obsmażone mięso ponownie na patelnię, dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, wlej bulion, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Przykryj patelnię pokrywą i duś mięso ok. 50 minut, aż zmięknie. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Do kubeczka wsyp mąkę i wlej odrobinę ciepłej wody, wymieszaj, by powstała mączna zawiesina. Przelej ją do gotującego się gulaszu i wymieszaj. Na koniec (w razie potrzeby) dopraw solą i czarnym pieprzem.
Obierz ziemniaki i cebulę, po czym pokrój je w kostkę. Umieść warzywa w kielichu blendera i zmiksuj na gładką masę lub zmiel je w maszynce do mięsa – dzięki temu uzyskasz delikatną strukturę placka z chrupiącą skórką. Do ziemniaczanej masy wbij jajko, dopraw solą i czarnym pieprzem, wymieszaj, następnie wsyp mąkę i wymieszaj łyżką. Na patelni naleśnikowej (ok. 15 cm) wlej olej i mocno rozgrzej. Wykładaj masę ziemniaczaną, by uzyskać okrągły kształt wypełniający całą patelnię. Smaż placek ok. 3-4 minuty z jednej strony, po czym przewróć i smaż do uzyskania złocistego koloru.
Przełóż placek na duży talerz, przejedź łyżką lub widelcem przez środek, aby uzyskać wgłębienie (będzie łatwiej złożyć placek), wyłóż porcję farszu mięsnego i złóż placek na pół. Wierzch placka po węgiersku posmaruj gęstą śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj od razu.