Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z ciasta filo wypełniony serowym farszem to nietypowy, słodko-wytrawny pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie jest wegetariańskie i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom serów. Jeśli chcesz, możesz do nadzienia dodać inne rodzaje, zgodnie z własnymi upodobaniami. Potrawa wywodzi się z kuchni greckiej, gdzie ciasto filo jest powszechnie serwowane w różnych postaciach.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5381
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1728
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5274
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1776
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5381
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1728
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5274
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1776
Składniki
Masło rozpuść w garnuszku i ostudź.
W dużej misce utrzyj jajka z mąką, solą i pieprzem. Dodaj śmietanę, twaróg i pokruszony drobno ser feta. Mieszaj do całkowitego połączenia składników.
Ciasto filo rozwiń i przykryj je folią spożywczą, a następnie lekko wilgotnym ręcznikiem.
Tortownicę o średnicy 25 cm posmaruj odrobiną masła. Włóż do środka 5 arkuszy ciasta filo, zawijając brzegi na zewnątrz. Posmaruj górny płat obficie masłem. Rozprowadź ¼ mieszanki serów.
Powtarzaj czynność do wykorzystania wszystkich składników, kończąc warstwą ciasta filo posmarowanego masłem.
Wstaw całość do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez godzinę lub do ładnego zbrązowienia wierzchniej warstwy ciasta.
Placek z ciasta filo odstaw na ok. 15-20 minut przed pokrojeniem. Podawaj z dodatkiem lekkiej sałatki.