Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z ciasta filo wypełniony serowym farszem to nietypowy, słodko-wytrawny pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie jest wegetariańskie i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom serów. Jeśli chcesz, możesz do nadzienia dodać inne rodzaje, zgodnie z własnymi upodobaniami. Potrawa wywodzi się z kuchni greckiej, gdzie ciasto filo jest powszechnie serwowane w różnych postaciach.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 358
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 358
Składniki
Masło rozpuść w garnuszku i ostudź.
W dużej misce utrzyj jajka z mąką, solą i pieprzem. Dodaj śmietanę, twaróg i pokruszony drobno ser feta. Mieszaj do całkowitego połączenia składników.
Ciasto filo rozwiń i przykryj je folią spożywczą, a następnie lekko wilgotnym ręcznikiem.
Tortownicę o średnicy 25 cm posmaruj odrobiną masła. Włóż do środka 5 arkuszy ciasta filo, zawijając brzegi na zewnątrz. Posmaruj górny płat obficie masłem. Rozprowadź ¼ mieszanki serów.
Powtarzaj czynność do wykorzystania wszystkich składników, kończąc warstwą ciasta filo posmarowanego masłem.
Wstaw całość do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez godzinę lub do ładnego zbrązowienia wierzchniej warstwy ciasta.
Placek z ciasta filo odstaw na ok. 15-20 minut przed pokrojeniem. Podawaj z dodatkiem lekkiej sałatki.