Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożegnanie (?) lata - cukinia z podgrzybkami. Cukinia jako placek, podgrzybki w śmietanie. Razem całkiem udany duet.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11530
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5001
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1236
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10140
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1499
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11530
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5001
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1236
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10140
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1499
Składniki
Cukinie obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj również cebulę i czosnek. Dodaj dwa jajka i tyle mąki, aby po wymieszaniu powstało ciasto jak na placki ziemniaczane. Wsyp posiekany koperek, bazylię, wymieszaj i dopraw do smaku. Odstaw na ok. 15 - 20 minut, aby mąka napęczniała.
Dodałem do ciasta łyżkę oliwy, aby nie trzeba było smarować formy, w której będzie się piekło. Po upieczeniu już wiem, że lepiej ciasto rozsmarować na większej blaszce, na papierze do pieczenia, bo z tej formy trudno je wyjąć. Rozprowadź placek o grubości ok. 1 cm. Rozgrzej piekarnik do ok. 220 st. C i wstaw formę. Piecz ok. 15- 20 minut i zmniejsz temperaturę do 190 - 200 stopni. Kiedy placek zrumieni się z wierzchu i można go podważyć - jest dobry. Ciasto takie można również smażyć tradycyjnie, jak placki ziemniaczane.
W trakcie pieczenia przygotuj sos - posiekaj drobno cebulę, zeszklij na oliwie lub oleju, dodaj pokrojone grzyby i obsmaż chwilę na dość dużym ogniu. Dodaj rozgnieciony i posiekany czosnek, wlej trochę wody i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 - 12 minut. Odkryj, dolej śmietankę, wymieszaj i dopraw do smaku. Duś jeszcze (bez przykrycia) aż sos zgęstnieje. Podawaj z plackiem z cukinii posypane posiekaną dymką.