Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek z cukinii z grzybowym sosem

Placek z cukinii z grzybowym sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4355

Dodano:

Odsłon: 2400

Pożegnanie (?) lata - cukinia z podgrzybkami. Cukinia jako placek, podgrzybki w śmietanie. Razem całkiem udany duet.

Składniki

  • 3 nieduże cukinie
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz - do smaku
  • ok. 40 dag podgrzybków
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • ok. 200 ml słodkiej śmietanki
  • duża szczypta suszonej bazylii
  • sól, pieprz - do smaku
  • pół pęczka dymki do posypania
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinie obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj również cebulę i czosnek.
    Dodaj dwa jajka i tyle mąki, aby po wymieszaniu powstało ciasto jak na placki ziemniaczane. Wsyp posiekany koperek, bazylię, wymieszaj i dopraw do smaku. Odstaw na ok. 15 - 20 minut, aby mąka napęczniała.

  2. Dodałem do ciasta łyżkę oliwy, aby nie trzeba było smarować formy, w której będzie się piekło.
    Po upieczeniu już wiem, że lepiej ciasto rozsmarować na większej blaszce, na papierze do pieczenia, bo z tej formy trudno je wyjąć.
    Rozprowadź placek o grubości ok. 1 cm.

    Rozgrzej piekarnik do ok. 220 st. C i wstaw formę. Piecz ok. 15- 20 minut i zmniejsz temperaturę do 190 - 200 stopni.
    Kiedy placek zrumieni się z wierzchu i można go podważyć - jest dobry.

    Ciasto takie można również smażyć tradycyjnie, jak placki ziemniaczane.

  3. W trakcie pieczenia przygotuj sos - posiekaj drobno cebulę, zeszklij na oliwie lub oleju, dodaj pokrojone grzyby i obsmaż chwilę na dość dużym ogniu. Dodaj rozgnieciony i posiekany czosnek, wlej trochę wody i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 - 12 minut.
    Odkryj, dolej śmietankę, wymieszaj i dopraw do smaku. Duś jeszcze (bez przykrycia) aż sos zgęstnieje.


    Podawaj z plackiem z cukinii posypane posiekaną dymką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 05 września 2013 Zostawiam kciuka za przepis, taki duet z sosem grzybowym bardzo mi odpowiada.Placki ziemniaczane tez są dobre, ale z cukinii smakują też wyśmienicie i chyba mniej pracochłonne. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 września 2013 placki z cukinii są pyszne ,jadam często ,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 03 września 2013 jednak zwykłe placki ziemniaczane są o wiele lepsze!!! co z nami Polakami jest nie tak!!! ziemniaki są be- a moda na wodną cukinię! i po co? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń