Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z kiszoną kapustą to danie inspirowane kuchnią finlandzką. Jest pełne smaku, wyrazistości i lekkiej kwaskowatości użytych składników.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1050
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 364
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3224
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 680
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1050
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 364
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3224
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 680
Składniki
Przygotuj ciasto. Rozgrzej smalec, masło i wodę w garnuszku na małym ogniu, aż tłuszcze się rozpuszczą.
Przesiej mąkę do osobnej miski, a następnie, cały czas miksując na niskich obrotach, powoli wlej podgrzane tłuszcze do mąki. Zwiększ obroty do średnich i miksuj, aż składniki się połączą.
Przenieś ciasto na posypaną mąką powierzchnię i podziel na dwie części. Obie rozwałkuj na koła o średnicy ok. 30 cm. Jedno koło przenieś na dno tortownicy o średnicy 24 cm i dokładnie dociśnij. Drugie koło pokrój w cienkie paseczki o boku ok. 2 cm i odstaw.
Przygotuj nadzienie. Wszystkie warzywa – cebulę, marchewkę, seler – drobno posiekaj. Oba rodzaje kapusty poszatkuj.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż warzywa do zeszklenia cebuli. Dodaj mięso i kiszoną kapustę, smażąc całość aż wołowina będzie prawie gotowa. Następnie wlej wino i dołóż świeżą kapustę. Gotuj aż świeże liście zwiędną.
Dopraw masę solą i pieprzem.
Nadzienie włóż do formy od tarty wyłożonej ciastem. Następnie na wierzchu porozkładaj równo wycięte wcześniej paseczki, tworząc kratownicę.
W miseczce rozbełtaj jajko i posmaruj nim wierzch placka z kiszoną kapustą.
Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piecz przez 45 minut, do ładnego zezłocenia.
Placek podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.