Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z truskawkami to prawdziwa kwintesencja lata. Jest lekki, rozpływający się w ustach, a połączenie bitej śmietany i truskawek to ponadczasowa klasyka, której nie można się oprzeć.
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 130
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1477
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 130
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1477
Składniki
Oddziel białka od żółtek, przełóż białka do miski robota kuchennego, wsyp szczyptę cukru i ubij białka na sztywną pianę. Powoli zacznij dosypywać cukier, cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku. Ubij masę, aby stała się puszysta i gładka. W misce wymieszaj przesianą mąkę z cukrem pudrem, zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj sypkie produkty. Mieszaj delikatnie, aby masa nadal była puszysta. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (24 x 30) i piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanych do 180°C. Upieczony biszkopt wyjmij z pieca, lekko ostudź, wyjmij z formy i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
600 g oczyszczonych truskawek bez szypułek, przekrój na połówki, umieść w garnku i zasyp 2 łyżkami cukru pudru. Gotuj truskawki na wolnym ogniu, aby puściły sok i lekko odparowały. 1/3 truskawek przełóż do miseczki, a resztę pogotuj jeszcze chwilę, po czym zbleduj na gładki mus. Podziel mus na dwie części. Jedną część możesz przetrzeć przez sito, jeśli chcesz pozbawić mus pestek – z tej części powstanie syrop do polania ciasta. Drugą część wykorzystasz do uzyskania truskawkowego kremu.
Zimną, wyjętą z lodówki śmietanę kremówkę ubij na największych obrotach miksera i utrwal 2 łyżkami cukru pudru. W drugiej misce utrzyj serek mascarpone z cukrem waniliowym, dodaj sok z cytryny i ubitą śmietanę. Śmietanowy krem podziel na dwie części i do jednej dodaj gotowany mus truskawkowy, po czym wymieszaj. Sprawdź poziomy słodkości obydwu kremów i w razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru.
Przystąp do złożenia ciasta. Przekrój biszkopt na pół. Na dolnej części wyłóż truskawkowy krem śmietanowy, a na nim kilka połówek truskawek. Przykryj masę drugą połową biszkoptu. Następnie wyłóż krem serowo-śmietankowy, pozostałą część połówek truskawek, a wierzch ciasta polej syropem truskawkowym. Wstaw placek z truskawkami do lodówki, a przed podaniem posyp cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.