Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wzbogacony żółtym serem, smażonym wędzonym boczkiem z cebulą, tradycyjny placek ziemniaczany, pieczony z jajkiem sadzonym.
Gęsta zupa z mnóstwem warzyw, pikantna dzięki przyprawie Cajun, a raki stanow...
Odsłon: 90
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 50
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 346
Gęsta zupa z mnóstwem warzyw, pikantna dzięki przyprawie Cajun, a raki stanow...
Odsłon: 90
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 50
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 346
Składniki
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę.
Ser ścieramy na dużych oczkach.
Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, wbijamy jajko.
Mieszamy.
Masę ziemniaczaną wykładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, do zarumienienia się placka.
W między czasie smażymy pokrojony boczek wędzony z drobno pokrojoną cebulką ze szczypiorem.
Na upieczony placek wykładamy usmażony boczek z cebulą, robiąc takie miejsca dla jajek które w te miejsca wbijemy. Ja zrobiłam dwa miejsca do których wbiłam po 1 jajku. Całość posypuję pozostałym szczypiorem z cebulką i ponownie piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż jajka ładnie się zetną.
Upieczony placek
Upieczony placek kroimy na dwie równe części i wykładamy na talerze, dodajemy pomidorki paprykowe.
Smacznego :)