Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek ziemniaczany z mięsem i warzywami

Placek ziemniaczany z mięsem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 318

Dodano:

Odsłon: 1799

Chrupiący placek ziemniaczany z pysznym farszem z mięsa mielonego i warzyw.

Składniki

  • 1100 g ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 200 g sera mozzarella
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1/2 cukinii
  • 5 dużych pieczarek
  • szczypiorek
  • 7 łyżek mąki
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • olej do smażenia
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placek ziemniaczany z mięsem i warzywami

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso. Przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu z kolendrą i papryki. Następnie kroimy warzywa w kostkę i dodajemy do mięsa. Całość podlewamy passatą pomidorową, 4 łyżkami śmietanki i mieszamy. Zmniejszamy ogień przykrywamy i dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszając.

  2. Ziemniaki ścieramy na tarce, połowa na dużych oczkach a druga na małych. Następnie ścieramy też cebulę. Teraz musimy ziemniaki odsączyć. W tym celu wyciskamy ręcznie z ziemniaków nadmiar wody i przekładamy do drugiej miski. Dodajemy 4 jajka, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu z kolendrą, 7 łyżek mąki oraz szczyptę papryki.

    Całość dokładnie mieszamy .

  3. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i wykładamy starte ziemniaki formując cienkiego dużego placka. Moja patelnia ma średnice 28 cm i z podanych składników wychodzą mi 3 placki. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.

  4. Na jedną połowę placka wykładamy część farszu, posypujemy szczypiorkiem i serem . Składamy na pół, przykrywamy patelnię i chwilę smażymy.

    Gotowe...

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń