Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielbiciele potraw z kartofli powinni wypróbować.
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2199
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 77
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 114
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 195
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 204
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2199
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 77
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 114
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 195
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 204
Składniki
Ziemniaki obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekałem. Dymkę ze szczypiorkiem pokroiłem w cienkie krążki. Szynkę pokroiłem w paski, lekko podsmażyłem na łyżce oleju. Wszystkie składniki wymieszałem w misce z mąką, jajkami, solą i białym pieprzem.
W głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżkami oleju, włożyłem masę ziemniaczaną , wyrównałem łopatką. Placek smażyłem pod przykryciem ok. 15 minut, aż spód się zrumienił.. Dobrze ścięty placek odwróciłem na druga stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykryłem drugim i ponownie zsunąłem na patelnię, dodając resztę oleju. Smażyłem dalsze 15 minut na małym ogniu. Patelnię zdjąłem z ognia, pozostawiłem w niej placek na ok. 10 minut. Podałem gorący.