Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielbiciele potraw z kartofli powinni wypróbować.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4337
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34285
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1976
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113692
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4337
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34285
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1976
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113692
Składniki
Ziemniaki obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekałem. Dymkę ze szczypiorkiem pokroiłem w cienkie krążki. Szynkę pokroiłem w paski, lekko podsmażyłem na łyżce oleju. Wszystkie składniki wymieszałem w misce z mąką, jajkami, solą i białym pieprzem.
W głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżkami oleju, włożyłem masę ziemniaczaną , wyrównałem łopatką. Placek smażyłem pod przykryciem ok. 15 minut, aż spód się zrumienił.. Dobrze ścięty placek odwróciłem na druga stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykryłem drugim i ponownie zsunąłem na patelnię, dodając resztę oleju. Smażyłem dalsze 15 minut na małym ogniu. Patelnię zdjąłem z ognia, pozostawiłem w niej placek na ok. 10 minut. Podałem gorący.