Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne placki chorwackie z serem twarogowym, znane jako burek, to klasyczne i chrupiące danie z piekarnika, które pozwoli ci lepiej zrozumieć bałkańską kuchnię, w której arkusze ciasta należy piec lub smażyć na rumiano. Chorwaci są mistrzami nietypowych połączeń smaków – słodkiego i słonego, dlatego choć nadzienie może wydawać się podobne do naszych rodzimych naleśników z serem, to te placki świetnie smakują z sosem czosnkowym czy tzatziki.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 510
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11162
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3928
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1359
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 510
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11162
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3928
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1359
Składniki
Masło rozpuść i ostudź.
W misce wymieszaj ser, śmietanę i jajka na jednolitą masę. Dodaj sól.
Dno kwadratowej formy do pieczenia o boku 20 cm wysmaruj masłem lub olejem roślinnym. Przykryj je jednym arkuszem ciasta i posmaruj go masłem. Następnie połóż drugi arkusz. Arkusze układaj nieporządnie, z zagięciami i nierównościami.
Następnie rozsmaruj równomiernie masę twarogową.
Całość przykryj kolejnymi porcjami ciasta, ponownie je układając w nieporządku. Posmaruj je topionym masłem.
Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut, aż skórka stanie się złocistobrązowa.
Wyjmij danie z piekarnika, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw do ostygnięcia na ok. 5 minut. Pokrój całość na kawałki i podawaj placki chorwackie na ciepło lub zimno – z jogurtem, sosem czosnkowym lub na słodko z cukrem pudrem.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 24 godzin.