Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki harynkowe

Przepis dnia 2014-12-12
Placki harynkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 2188 Ocena: 48524

Dodano:

Odsłon: 14485

Kiedyś dziwnie kojarzyło mnie się łączenie oczywistych smaków ze skrajnymi. Takie miałem odczucie przygotowując kiedyś karminadle ze śledziami. Tym razem sięgnąłem po klasykę kuchni śląskiej...połączenie placków ziemniaczanych ze...no właśnie...śledziem. Efekt oceńcie sami...mnie bardzo smakowało.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg filetów śledziowych
  • 200 g wędzonego boczku
  • cebula
  • jajko
  • mąka (ilość zależna od typu ziemniaków)
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śledzie moczymy zmieniając wodę dwa razy ,osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę obieramy ,siekamy i razem z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażamy.

  2. W misce dokładnie łączymy rybę ,ziemniaki ,cebulę z boczkiem ,mąkę ,posiekaną natką pietruszki ,imbir ,jajko i sok z cytryny ,doprawiamy pieprzem. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 21 grudnia 2014 No nareszcie coś oryginalnego Panie kolego, muszę przyznać, że połączenie ciekawe

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Irys-1260 13 grudnia 2014 Rzeczywiście, zaskakujące połączenie ale placuszki wyglądają bardzo apetycznie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 12 grudnia 2014 To musi byc pyszne, podobnie jak salaka ziemniaczana ze sledziem. Ta wersje musze wypobowac.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń