Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, słodkie i mega truskawkowe!
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3521
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 516
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1062
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 130
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3521
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 516
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1062
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 130
Składniki
Do miski wlewamy kefir, zmiksowane truskawki ( 1 szklanka – już po zmiksowaniu) oraz wbijamy jajka, wsypujemy cukier wanilinowy i cukier puder. Dokładnie wszystko miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ze szczyptą soli. Zawartość drugiej miski wsypujemy stopniowo do miski z jogurtem, jajkami i cukrami (cały czas miksując, aby powstała jednolita i gładka masa).
Na rozgrzaną patelnię (opcjonalnie polaną niewielką ilością oliwy z oliwek) nakładamy po łyżce ciasta. Placki smażymy ok. 2 minut na wolnym ogniu, aby urosły i się zarumieniły. Przewracamy je na drugą stronę i również smażymy do zarumienienia. Placki można podawać z cukrem pudrem, miodem, polane śmietaną i oprószone startą na tarce czekoladą lub z innym ulubionym sosem.