Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki po cygańsku to połączenie uwielbianych przez wszystkich placków ziemniaczanych i wyrazistego, miękkiego gulaszu wieprzowego. Choć przygotowanie dania jest dość długotrwałe, to z pewnością warto go spróbować. Cała rodzina będzie zachwycona.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 287
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21791
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 287
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21791
Składniki
Przygotuj gulasz. Mięso umyj i pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Natrzyj łopatkę wszystkimi przyprawami i odstaw ją do lodówki na ok. 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Mięso obtocz w mące. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, a większe z nich przekrój dodatkowo na pół. Na patelni rozgrzej smalec. Skarmelizuj cebulę na złoto-brązowy kolor. Dodaj mięso i smaż je do utraty surowego koloru. Dodaj pieczarki i smaż całość razem do momentu odparowania całej wody z grzybów. Wlej wodę i przykryj patelnię pokrywką. Możesz przenieść gulasz także do innego garnka, jeśli wygodniej ci tak gotować. Duś mięso na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po godzinie zdejmij pokrywkę i w razie potrzeby zredukuj sos. Powinien być gęsty.
Przygotuj placki. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz też użyć robota kuchennego. Przełóż masę na sitko i odsącz nadmiar wody do osobnej pojemnika. Przenieś ziemniaki do miski. Dodaj skrobię, która zgromadziła się na dnie naczynia z odsączoną wodą. Cebule i czosnek obierz i także zetrzyj na tarce. Dodaj je do ziemniaków. Wbij do masy jajka oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż placki na bardzo gorącym tłuszczu po ok. 3-5 minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładaj je na ręczniku papierowym, by oddały nadmiar oleju. Placki po cygańsku, czyli placki z dodatkiem gulaszu, podawaj na jednym talerzu, na ciepło.