Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placków pierwszy raz skosztowałam na wakacjach. Były tak pyszne, że nauczyłam się je robić sama. I jest to teraz jedno z moich "popisowych" dań ;-)
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10040
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2672
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1816
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 683
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3908
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10040
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2672
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1816
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 683
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3908
Składniki
Sos: Do głębokiej patelni lub brytfanny wlewamy około 3 łyżki oleju. Dosypujemy do niego 2 łyżki czerwonej papryki. Gdy patelnia się rozgrzeje, wrzucamy pokrojone w kostkę mięso i smażymy aż nie zostanie żaden, surowy kawałek. Następnie dodajemy poszatkowane w piórka cebule (dymki - 3 sztuki lub 1 duża cebula) oraz pokrojone w paski papryki. Podsmażamy około 5 minut, a następnie dusimy około 10 minut. Następnie wrzucamy kilka kulek ziela angielskiego, liści laurowych oraz wlewamy przeciery pomidorowe. Gotujemy na małym ogniu około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Sos doprawiamy solą oraz odrobiną cukrem do smaku.
Placki: Ścieramy ziemniaki na grubych oczkach, odciskamy wodę. Podobnie ścieramy jedną, dużą cebulę. Do tego dodajemy mąkę, jajka i sól. Mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładziemy 2 łyżki ciasta, z których formujemy spory placek. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podanie: Usmażony placek odciskamy na ręczniku papierowym. Następnie na jego połowę nakładamy sos z mięsem z papryką, nakrywamy połową placka, z wierzchu polewamy lekko sosem, łyżką śmietany i posiekanym szczypiorkiem. Całość można przyprószyć chilli. Smacznego!