Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placków pierwszy raz skosztowałam na wakacjach. Były tak pyszne, że nauczyłam się je robić sama. I jest to teraz jedno z moich "popisowych" dań ;-)
Puszyste, smaczne pączki na każdą okazję w ciągu całego roku.
Odsłon: 291
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
Odsłon: 57
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 517
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki to klasyczny sposób na przygotowanie sło...
Odsłon: 76025
Puszyste, smaczne pączki na każdą okazję w ciągu całego roku.
Odsłon: 291
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
Odsłon: 57
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 517
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki to klasyczny sposób na przygotowanie sło...
Odsłon: 76025
Składniki
Sos: Do głębokiej patelni lub brytfanny wlewamy około 3 łyżki oleju. Dosypujemy do niego 2 łyżki czerwonej papryki. Gdy patelnia się rozgrzeje, wrzucamy pokrojone w kostkę mięso i smażymy aż nie zostanie żaden, surowy kawałek. Następnie dodajemy poszatkowane w piórka cebule (dymki - 3 sztuki lub 1 duża cebula) oraz pokrojone w paski papryki. Podsmażamy około 5 minut, a następnie dusimy około 10 minut. Następnie wrzucamy kilka kulek ziela angielskiego, liści laurowych oraz wlewamy przeciery pomidorowe. Gotujemy na małym ogniu około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Sos doprawiamy solą oraz odrobiną cukrem do smaku.
Placki: Ścieramy ziemniaki na grubych oczkach, odciskamy wodę. Podobnie ścieramy jedną, dużą cebulę. Do tego dodajemy mąkę, jajka i sól. Mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładziemy 2 łyżki ciasta, z których formujemy spory placek. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podanie: Usmażony placek odciskamy na ręczniku papierowym. Następnie na jego połowę nakładamy sos z mięsem z papryką, nakrywamy połową placka, z wierzchu polewamy lekko sosem, łyżką śmietany i posiekanym szczypiorkiem. Całość można przyprószyć chilli. Smacznego!