Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placków pierwszy raz skosztowałam na wakacjach. Były tak pyszne, że nauczyłam się je robić sama. I jest to teraz jedno z moich "popisowych" dań ;-)
Sos:
Do głębokiej patelni lub brytfanny wlewamy około 3 łyżki oleju. Dosypujemy do niego 2 łyżki czerwonej papryki. Gdy patelnia się rozgrzeje, wrzucamy pokrojone w kostkę mięso i smażymy aż nie zostanie żaden, surowy kawałek. Następnie dodajemy poszatkowane w piórka cebule (dymki - 3 sztuki lub 1 duża cebula) oraz pokrojone w paski papryki. Podsmażamy około 5 minut, a następnie dusimy około 10 minut. Następnie wrzucamy kilka kulek ziela angielskiego, liści laurowych oraz wlewamy przeciery pomidorowe. Gotujemy na małym ogniu około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Sos doprawiamy solą oraz odrobiną cukrem do smaku.
Placki:
Ścieramy ziemniaki na grubych oczkach, odciskamy wodę. Podobnie ścieramy jedną, dużą cebulę. Do tego dodajemy mąkę, jajka i sól. Mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładziemy 2 łyżki ciasta, z których formujemy spory placek. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podanie:
Usmażony placek odciskamy na ręczniku papierowym. Następnie na jego połowę nakładamy sos z mięsem z papryką, nakrywamy połową placka, z wierzchu polewamy lekko sosem, łyżką śmietany i posiekanym szczypiorkiem. Całość można przyprószyć chilli.
Smacznego!
Być może dla wielu z Was będzie to kontrowersyjne połączenie. Gwarantujemy je...
Odsłon: 113712
Przepyszne pieczone w piekarniku gołąbki, które rozpływają się w ustach. Możn...
Odsłon: 111732
Łatwy torcik do zrobienia. Ładnie wygląda i dobrze smakuje.
Odsłon: 198
Ciasto bez pieczenia - jogurtowiec na zimno z musem truskawkowym. Przygotowan...
Odsłon: 2466
Łatwy torcik do zrobienia. Ładnie wygląda i dobrze smakuje.
Odsłon: 198
Ciasto bez pieczenia - jogurtowiec na zimno z musem truskawkowym. Przygotowan...
Odsłon: 2466
Składniki
Sos: Do głębokiej patelni lub brytfanny wlewamy około 3 łyżki oleju. Dosypujemy do niego 2 łyżki czerwonej papryki. Gdy patelnia się rozgrzeje, wrzucamy pokrojone w kostkę mięso i smażymy aż nie zostanie żaden, surowy kawałek. Następnie dodajemy poszatkowane w piórka cebule (dymki - 3 sztuki lub 1 duża cebula) oraz pokrojone w paski papryki. Podsmażamy około 5 minut, a następnie dusimy około 10 minut. Następnie wrzucamy kilka kulek ziela angielskiego, liści laurowych oraz wlewamy przeciery pomidorowe. Gotujemy na małym ogniu około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Sos doprawiamy solą oraz odrobiną cukrem do smaku.
Placki: Ścieramy ziemniaki na grubych oczkach, odciskamy wodę. Podobnie ścieramy jedną, dużą cebulę. Do tego dodajemy mąkę, jajka i sól. Mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładziemy 2 łyżki ciasta, z których formujemy spory placek. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podanie: Usmażony placek odciskamy na ręczniku papierowym. Następnie na jego połowę nakładamy sos z mięsem z papryką, nakrywamy połową placka, z wierzchu polewamy lekko sosem, łyżką śmietany i posiekanym szczypiorkiem. Całość można przyprószyć chilli. Smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pieczone kotlety mielone faszerowane fasolką szparagową i pomidorem
Dania główne
Fasolka szparagowa z pieczarkami w śmietanie z nutą czosnku
Dania główne
Paluchy drobiowe zawijane w boczek
Dania główne
Krokiety z kapustą i pieczarkami.
Pieczone kotlety mielone faszerowane fasolką szparagową i pomidorem
Polecam, pyszne. Mięso dobrze smakuje z fasolką szparagową, suszonymi pomidor...
Odsłon: 73
Fasolka szparagowa z pieczarkami w śmietanie z nutą czosnku
Może to być dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Polecam.
Odsłon: 120