Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placków pierwszy raz skosztowałam na wakacjach. Były tak pyszne, że nauczyłam się je robić sama. I jest to teraz jedno z moich "popisowych" dań ;-)
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18317
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4075
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 678
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18317
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4075
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 678
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Składniki
Sos: Do głębokiej patelni lub brytfanny wlewamy około 3 łyżki oleju. Dosypujemy do niego 2 łyżki czerwonej papryki. Gdy patelnia się rozgrzeje, wrzucamy pokrojone w kostkę mięso i smażymy aż nie zostanie żaden, surowy kawałek. Następnie dodajemy poszatkowane w piórka cebule (dymki - 3 sztuki lub 1 duża cebula) oraz pokrojone w paski papryki. Podsmażamy około 5 minut, a następnie dusimy około 10 minut. Następnie wrzucamy kilka kulek ziela angielskiego, liści laurowych oraz wlewamy przeciery pomidorowe. Gotujemy na małym ogniu około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Sos doprawiamy solą oraz odrobiną cukrem do smaku.
Placki: Ścieramy ziemniaki na grubych oczkach, odciskamy wodę. Podobnie ścieramy jedną, dużą cebulę. Do tego dodajemy mąkę, jajka i sól. Mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładziemy 2 łyżki ciasta, z których formujemy spory placek. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podanie: Usmażony placek odciskamy na ręczniku papierowym. Następnie na jego połowę nakładamy sos z mięsem z papryką, nakrywamy połową placka, z wierzchu polewamy lekko sosem, łyżką śmietany i posiekanym szczypiorkiem. Całość można przyprószyć chilli. Smacznego!