Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki proboszcza to niezwykle proste i szybkie danie o wielu zastosowaniach. Do jego przygotowania wystarczą ziemniaki z wczorajszego obiadu i kilka dodatkowych składników, które z pewnością masz w lodówce.
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 679
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 45
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 69
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 84
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 679
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 45
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 69
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 84
Składniki
Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź, a następnie utłucz tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę.
Zieloną cebulkę drobno posiekaj.
Do miski włóż puree ziemniaczane, cebulkę, jajko, mąkę i tarty ser. Dopraw całość do smaku. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy.
Do głębokiego talerza wsyp mąkę przeznaczoną do obtoczenia placków. Bierz po garści masy, formuj z niej kulki i spłaszcz je. Obtocz je w mące i odłóż na bok.
Na patelni rozgrzej masło. Smaż każdy placek przez ok. 5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Odkładaj na papierowe ręczniki.
Przygotuj nadzienie.
Cebule obierz i posiekaj. Podsmaż ją do zezłocenia na maśle. Odstaw i zostaw do przestudzenia.
Wymieszaj cebulę z serem i przyprawami.
Nakładaj po łyżce nadzienia na każdy placek, a następnie umieść całość na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem pergaminowym.
Wstaw danie do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 10 minut, do rozpuszczenia sera.
Placki proboszcza podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Mogą stanowić samodzielne danie obiadowe lub dodatek czy przystawkę.