Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki proboszcza to niezwykle proste i szybkie danie o wielu zastosowaniach. Do jego przygotowania wystarczą ziemniaki z wczorajszego obiadu i kilka dodatkowych składników, które z pewnością masz w lodówce.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 745
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5423
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9240
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 138
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 96
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 745
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5423
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9240
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 138
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 96
Składniki
Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź, a następnie utłucz tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę.
Zieloną cebulkę drobno posiekaj.
Do miski włóż puree ziemniaczane, cebulkę, jajko, mąkę i tarty ser. Dopraw całość do smaku. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy.
Do głębokiego talerza wsyp mąkę przeznaczoną do obtoczenia placków. Bierz po garści masy, formuj z niej kulki i spłaszcz je. Obtocz je w mące i odłóż na bok.
Na patelni rozgrzej masło. Smaż każdy placek przez ok. 5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Odkładaj na papierowe ręczniki.
Przygotuj nadzienie.
Cebule obierz i posiekaj. Podsmaż ją do zezłocenia na maśle. Odstaw i zostaw do przestudzenia.
Wymieszaj cebulę z serem i przyprawami.
Nakładaj po łyżce nadzienia na każdy placek, a następnie umieść całość na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem pergaminowym.
Wstaw danie do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 10 minut, do rozpuszczenia sera.
Placki proboszcza podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Mogą stanowić samodzielne danie obiadowe lub dodatek czy przystawkę.