Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki serowo-ziemniaczane z sosem

Placki serowo-ziemniaczane z sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4760

Dodano:

Odsłon: 4919

Gdy z dnia poprzedniego z obiadu zostaną nam ziemniaki, zawsze znajdzie się ciekawy pomysł na ich wykorzystanie. Tym razem w formie placków z dodatkiem sera ;)

Składniki

  • ziemniaki ugotowane 500 g
  • ser biały 250 g
  • jaja 1-2 szt
  • cebula 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • zioła prowansalskie do smaku
  • kucharek do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i ser dokładnie ugnieść lub przecisnąć przez praskę. Na maśle usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do ziemniaków z serem przełożyć cebulę, przyprawy, jaja i bułkę tartą. Całość dokładnie ze sobą połączyć.

  2. Następnie ciasto nakładać łyżką i panierować w bułce tartej formując placki. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie sos pieczarkowy, ale równie dobrze może być czosnkowy :)
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń