Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzanie – są pieczone, a nie smażone, bogate w błonnik i bardzo sycące. Świetnie sprawdzą się jako obiad, lunch do pracy albo zdrowa kolacja. Pieczesz je w piekarniku, więc nie musisz używać dużo tłuszczu, a mimo to wychodzą złociste i chrupiące. Rewelacyjnie smakują z sosem tzatziki lub pieczarkowym na ciepło.
deska, nóż, większa miska, papier do pieczenia, praska
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 135
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 227
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 135
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 227
Składniki
Cukinię obmyj pod bieżącą wodą. Marchewkę umyj i obierz. Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce, dodaj przyprawy i odstaw na 10 minut. Potem dobrze odciśnij z nadmiaru wody.
Obierz cebulę i posiekaj na drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Do większej miski dodaj odciśniętą cukinię oraz marchewkę, cebulę, czosnek, jajka, mąkę oraz przyprawy.
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i spryskaj oliwą lub olejem, a następnie nakładaj porcję masy. Uformuj z niej placki. Możesz również spryskać z zewnątrz placki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (góra-dół) przez 25-30 minut, aż będą chrupkie i złociste. Pamiętaj, aby w połowie czasu obrócić placki na drugą stronę.
Podawaj z sosem pieczarkowym (na ciepło) lub z sosem tzatziki. Na koniec posyp świeżym koperkiem.