Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzanie – są pieczone, a nie smażone, bogate w błonnik i bardzo sycące. Świetnie sprawdzą się jako obiad, lunch do pracy albo zdrowa kolacja. Pieczesz je w piekarniku, więc nie musisz używać dużo tłuszczu, a mimo to wychodzą złociste i chrupiące. Rewelacyjnie smakują z sosem tzatziki lub pieczarkowym na ciepło.
deska, nóż, większa miska, papier do pieczenia, praska
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 322
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11125
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3729
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1277
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 322
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11125
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3729
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1277
Składniki
Cukinię obmyj pod bieżącą wodą. Marchewkę umyj i obierz. Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce, dodaj przyprawy i odstaw na 10 minut. Potem dobrze odciśnij z nadmiaru wody.
Obierz cebulę i posiekaj na drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Do większej miski dodaj odciśniętą cukinię oraz marchewkę, cebulę, czosnek, jajka, mąkę oraz przyprawy.
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i spryskaj oliwą lub olejem, a następnie nakładaj porcję masy. Uformuj z niej placki. Możesz również spryskać z zewnątrz placki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (góra-dół) przez 25-30 minut, aż będą chrupkie i złociste. Pamiętaj, aby w połowie czasu obrócić placki na drugą stronę.
Podawaj z sosem pieczarkowym (na ciepło) lub z sosem tzatziki. Na koniec posyp świeżym koperkiem.