Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z cukinii to ciekawa alternatywa dla klasycznych placów ziemniaczanych. Są o wiele lżejsze i mniej kaloryczne, a niektórzy twierdzą, że znacznie pyszniejsze. Charakteryzują się przyjemnym, lekko słodkim smakiem cukinii, doskonale uzupełnionym przez kwaśną śmietanę i wyrazistą natkę pietruszki. Placki z cukinii sprawdzą się jako samodzielne danie obiadowe w lecie, dodatek do mięsa lub lekka przekąska, także piknikowa.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2329
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1447
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 534
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3618
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1323
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2329
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1447
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 534
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3618
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1323
Składniki
Cukinię i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj łyżeczkę soli i pozostaw warzywa na sitku przez około 15-20 minut. Następnie odciśnij je z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski.
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie i pieprz. Wsyp mąkę i otręby owsiane. Dołóż jajka. Wszystko dobrze wymieszaj. Ciasto na plaski z cukinii pozostaw na ok. 5-10 minut, by otręby wchłonęły nadmiar płynu.
Na patelni bardzo mocno rozgrzej olej. Smaż po 2 łyżki masy na placek. By były bardziej kształtne, możesz użyć specjalnej obręczy do smażenia.
Każdą partię placków z cukinii smaż po ok. 2 minuty z każdej strony do zezłocenia. W razie potrzeby, przed nałożeniem kolejnej partii, dolej oleju i chwilę odczekaj, by jego temperatura wzrosła.
Po usmażeniu placuszki cukiniowe odkładaj na papierowy ręcznik, by wytraciły nadmiar oleju.
Placki z cukinii podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, posypane posiekaną natką pietruszki.