Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z cukinii to ciekawa alternatywa dla klasycznych placów ziemniaczanych. Są o wiele lżejsze i mniej kaloryczne, a niektórzy twierdzą, że znacznie pyszniejsze. Charakteryzują się przyjemnym, lekko słodkim smakiem cukinii, doskonale uzupełnionym przez kwaśną śmietanę i wyrazistą natkę pietruszki. Placki z cukinii sprawdzą się jako samodzielne danie obiadowe w lecie, dodatek do mięsa lub lekka przekąska, także piknikowa.
Kluseczki z kaszki kukurydzianej z dodatkiem parmezanu, czosnku i ziół to pro...
Odsłon: 31
Pyszne i chrupiące zapiekanki z pieczarkami i surówka
Odsłon: 957
Charczo to tradycyjna zupa gruzińska, która jest wyjątkowo pożywna i syci na...
Odsłon: 194
Kluseczki z kaszki kukurydzianej z dodatkiem parmezanu, czosnku i ziół to pro...
Odsłon: 31
Pyszne i chrupiące zapiekanki z pieczarkami i surówka
Odsłon: 957
Charczo to tradycyjna zupa gruzińska, która jest wyjątkowo pożywna i syci na...
Odsłon: 194
Składniki
Cukinię i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj łyżeczkę soli i pozostaw warzywa na sitku przez około 15-20 minut. Następnie odciśnij je z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski.
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie i pieprz. Wsyp mąkę i otręby owsiane. Dołóż jajka. Wszystko dobrze wymieszaj. Ciasto na plaski z cukinii pozostaw na ok. 5-10 minut, by otręby wchłonęły nadmiar płynu.
Na patelni bardzo mocno rozgrzej olej. Smaż po 2 łyżki masy na placek. By były bardziej kształtne, możesz użyć specjalnej obręczy do smażenia.
Każdą partię placków z cukinii smaż po ok. 2 minuty z każdej strony do zezłocenia. W razie potrzeby, przed nałożeniem kolejnej partii, dolej oleju i chwilę odczekaj, by jego temperatura wzrosła.
Po usmażeniu placuszki cukiniowe odkładaj na papierowy ręcznik, by wytraciły nadmiar oleju.
Placki z cukinii podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, posypane posiekaną natką pietruszki.