Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie znosisz monotonii w kuchni, ale nie masz z byt wiele czasu na kulinarne eksperymenty, zacznij przygotowywać sprawdzone, tradycyjne potrawy z nietypowych składników. Znudziły ci się placki ziemniaczane i klasyczne racuchy z twarogu? Połącz oba przepisy, zastąp ziemniaki cukinią, a uzyskasz oryginalny, zaskakująco smaczny posiłek. Placki z cukinii i twarogu to danie wytrawne. Zaserwuj je np. z dipem na bazie jogurtu (np. czosnkowym). Równie smaczne jednak będą ze słodkawą borówką do mięs.
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 117
Syrop z owoców pigwowca można dodawać zimą do herbaty zamiast drogich cytryn....
Odsłon: 81
Klops albo inaczej pieczeń rzymska z pieczarkami. Proste pyszne danie obiadow...
Odsłon: 297
Pożywny ryż z dodatkiem warzyw może stanowić dodatek do orientalnego lub swoj...
Odsłon: 190
Delikatne naleśniki wypełnione pełnym smaku farszem pieczarkowo-cebulkowym ob...
Odsłon: 2801
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 117
Syrop z owoców pigwowca można dodawać zimą do herbaty zamiast drogich cytryn....
Odsłon: 81
Klops albo inaczej pieczeń rzymska z pieczarkami. Proste pyszne danie obiadow...
Odsłon: 297
Pożywny ryż z dodatkiem warzyw może stanowić dodatek do orientalnego lub swoj...
Odsłon: 190
Delikatne naleśniki wypełnione pełnym smaku farszem pieczarkowo-cebulkowym ob...
Odsłon: 2801
Składniki
Obierz cukinię i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól. Odstaw w misce na co najmniej pół godziny, by puściła sok. Odcedź i dokładnie odciśnij cukinię, by pozostało w niej jak najmniej wody.
Rozkłóć jajka. Wstępnie rozdrobnij czosnek. Pokrusz twaróg. Połącz wymienione składniki i zblenduj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj masę twarogową z cukinią i mąką na jednolite ciasto. Powinno być niezbyt gęste, ale na tyle zwarte, by można formować z niego placki. Wyreguluj konsystencję ilością mąki. Jeśli chcesz, dodaj do ciasta posiekaną natkę pietruszki lub inne zioła.
Formując niewielkie, okrągłe placki, wysmaż całe ciasto na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Gotowe placuszki odkładaj na chwilę na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.