Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie znosisz monotonii w kuchni, ale nie masz z byt wiele czasu na kulinarne eksperymenty, zacznij przygotowywać sprawdzone, tradycyjne potrawy z nietypowych składników. Znudziły ci się placki ziemniaczane i klasyczne racuchy z twarogu? Połącz oba przepisy, zastąp ziemniaki cukinią, a uzyskasz oryginalny, zaskakująco smaczny posiłek. Placki z cukinii i twarogu to danie wytrawne. Zaserwuj je np. z dipem na bazie jogurtu (np. czosnkowym). Równie smaczne jednak będą ze słodkawą borówką do mięs.
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 25
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 248
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 775
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1649
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 25
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 248
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 775
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1649
Składniki
Obierz cukinię i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól. Odstaw w misce na co najmniej pół godziny, by puściła sok. Odcedź i dokładnie odciśnij cukinię, by pozostało w niej jak najmniej wody.
Rozkłóć jajka. Wstępnie rozdrobnij czosnek. Pokrusz twaróg. Połącz wymienione składniki i zblenduj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj masę twarogową z cukinią i mąką na jednolite ciasto. Powinno być niezbyt gęste, ale na tyle zwarte, by można formować z niego placki. Wyreguluj konsystencję ilością mąki. Jeśli chcesz, dodaj do ciasta posiekaną natkę pietruszki lub inne zioła.
Formując niewielkie, okrągłe placki, wysmaż całe ciasto na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Gotowe placuszki odkładaj na chwilę na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.