Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy zasnąć nie można, to wtedy obmyśla się plan na…chociażby wykorzystanie ostatniej cukinii :P to jakieś zboczone chyba, ale śnią też się inne dania :P
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4471
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5905
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1365
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12699
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4471
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5905
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1365
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12699
Składniki
Cukinię obieramy, podobnie cebulę…z cukinii, jeśli zachodzi taka potrzeba, to usuwamy pestki, jeśli są przerośnięte…warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, oprószamy solą, odstawiamy na dwa kwadransy, odciskamy z soku. Cukinię mieszamy z jakiem, mąką, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy cienkie placki, na nich układamy po plasterku sera, przykrywamy kolejną warstwą placka. Smażymy na rumiano z obu stron. Sos: Posiekaną cebulę i oczyszczone maślaki, pokrojone w kostkę dusimy na rozgrzanym maśle. Studzimy, blendujemy i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy lubczyk, posiekaną natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy placki polane sosem grzybowym.