Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam kuchnię zero waste, a placki to najlepszy sposób na wykorzystanie pozostałych w lodówce składników, które wymagają już spożycia. Dziś zapraszam Was na pyszne i pożywne placuszki z cukinii, pora oraz rukoli. Możemy serwować je jako dodatek do dań głównych np. do gulaszu, ale także jako samodzielne danie z ulubionymi sosami, śmietaną lub jogurtem. Są idealne na szybki, prosty oraz niedrogi obiad dla całej rodziny.
Wspaniały tort bezowy z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Idealny na zakońc...
Odsłon: 350
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 392
Eggah to nic innego jak pieczony omlet z dodatkiem warzyw. Danie wywodzi się...
Odsłon: 378
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 313
Wspaniały tort bezowy z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Idealny na zakońc...
Odsłon: 350
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 392
Eggah to nic innego jak pieczony omlet z dodatkiem warzyw. Danie wywodzi się...
Odsłon: 378
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 313
Składniki
Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, oprószamy ją delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Por drobno kroimy, a rukolę siekamy.
Do miski dodajemy mleko, śmietankę, jajka oraz mąkę i łączymy wszystko za pomocą trzepaczki. Do powstałego ciasta dodajemy warzywa, doprawiamy solą, suszonym czosnkiem oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe placki świetnie smakują z dodatkiem jogurtu lub kwaśnej śmietany. Świetnym dodatkiem będzie także sos czosnkowy, tzatziki lub guacamole.
Możemy podawać je także jako dodatek do dań głównych. Są idealnym dodatkiem do warzywnych lub mięsnych gulaszów.