Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-02-2024
Uwielbiam kuchnię zero waste czyli gotowanie bez marnowania. Takie gotowanie jest nie tylko ekologiczne, ale także niezwykle kreatywne. Za każdym razem możemy wyczarować nowe, pyszne połączenia. Zostało mi trochę cukinii, szpinaku oraz sera feta i postanowiłam zrobić z nich placuszki, które okazały się strzałem w dziesiątkę. Wyszły pyszne! Placuszki są puszyste, delikatne i bardzo pożywne. Świetnie komponują się z jogurtem, kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9559
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20825
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9559
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20825
Składniki
Na suchej i rozgrzanej patelni podsmażamy szpinak do momentu aż zwiędnie, a następnie studzimy. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, oprószamy delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut, a następnie odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętej cukinii dodajemy ostudzony szpinak, startą na tarce małą cebulę oraz pokruszony drobno ser feta.
Do drugiej miseczki wlewamy mleko, wbijamy 2 jajka oraz dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, 2 duże szczypty soli oraz pieprzu. Wszystkie składniki energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki, a powstałą masę dodajemy do warzyw oraz sera i ponownie mieszamy.
Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe placki świetnie smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu czosnkowego. Możemy podawać je także jako dodatek do mięsnych lub warzywnych gulaszów.