Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na błyskawiczne i proste w przygotowaniu placki z cukinii z dodatkiem młodego jęczmienia, który zawiera dużo błonnika, chlorofilu, antyoksydantów, witamin i wartości odżywczych. Lekkostrawna i równie cenna w wartości odżywcze cukinia z połączeniu z młodym jęczmieniem to świetny sposób na lekki, ale bardzo pożywny obiad. Placuszki są puszyste i delikatne. Idealnie komponują się z dodatkiem śmietany, jogurtu greckiego lub sosu czosnkowego. Smacznie polecam :)
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 521
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 1747
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 533
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 1853
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 521
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 1747
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 533
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 1853
Składniki
Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte cukinie oprószamy delikatnie solą i odstawiamy na chwilę, aby puściły wodę, a następnie odciskamy je z nadmiaru soku.
Do odciśniętej cukinii dodajemy startą na tarce cebulę, 2 łyżeczki młodego jęczmienia, jajka, mąkę, majonez light*, posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. * Dodatek majonezu nada placuszkom jeszcze lepszego smaku.
Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej lub oliwę i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
Gotowe placuszki podajemy z jogurtem, śmietaną lub sosem czosnkowym. Życzę smacznego! :)