Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na błyskawiczne i proste w przygotowaniu placki z cukinii z dodatkiem młodego jęczmienia, który zawiera dużo błonnika, chlorofilu, antyoksydantów, witamin i wartości odżywczych. Lekkostrawna i równie cenna w wartości odżywcze cukinia z połączeniu z młodym jęczmieniem to świetny sposób na lekki, ale bardzo pożywny obiad. Placuszki są puszyste i delikatne. Idealnie komponują się z dodatkiem śmietany, jogurtu greckiego lub sosu czosnkowego. Smacznie polecam :)
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 2105
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 33
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 50
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 2105
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 33
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 50
Składniki
Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte cukinie oprószamy delikatnie solą i odstawiamy na chwilę, aby puściły wodę, a następnie odciskamy je z nadmiaru soku.
Do odciśniętej cukinii dodajemy startą na tarce cebulę, 2 łyżeczki młodego jęczmienia, jajka, mąkę, majonez light*, posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. * Dodatek majonezu nada placuszkom jeszcze lepszego smaku.
Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej lub oliwę i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
Gotowe placuszki podajemy z jogurtem, śmietaną lub sosem czosnkowym. Życzę smacznego! :)