Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z cukinii z młodym jęczmieniem

Placki z cukinii z młodym jęczmieniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24835

Dodano:

Odsłon: 3784

Dzisiaj zapraszam na błyskawiczne i proste w przygotowaniu placki z cukinii z dodatkiem młodego jęczmienia, który zawiera dużo błonnika, chlorofilu, antyoksydantów, witamin i wartości odżywczych. Lekkostrawna i równie cenna w wartości odżywcze cukinia z połączeniu z młodym jęczmieniem to świetny sposób na lekki, ale bardzo pożywny obiad. Placuszki są puszyste i delikatne. Idealnie komponują się z dodatkiem śmietany, jogurtu greckiego lub sosu czosnkowego. Smacznie polecam :)

Składniki

  • 3 małe cukinie
  • 2 łyżeczki młodego jęczmienia
  • 1 cebula biała
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka majonezu light (opcjonalnie)
  • około 5 czubatych łyżek mąki
  • mały pęczek natki pietruszki
  • olej lub oliwa do smażenia
  • pieprz czarny
  • sól do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte cukinie oprószamy delikatnie solą i odstawiamy na chwilę, aby puściły wodę, a następnie odciskamy je z nadmiaru soku.

  2. Do odciśniętej cukinii dodajemy startą na tarce cebulę, 2 łyżeczki młodego jęczmienia, jajka, mąkę, majonez light*, posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

    * Dodatek majonezu nada placuszkom jeszcze lepszego smaku.

  3. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej lub oliwę i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.

  4. Gotowe placuszki podajemy z jogurtem, śmietaną lub sosem czosnkowym. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń