Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, lekkie placki z cukinii z niecodziennym dodatkiem, bo płatkami owsianymi, są niesamowicie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie nadają się na upalne dni. Doskonale komponują się z lekkimi sosami, np. czosnkowym, czy tzatziki.
patelnia, nóż, tarka, praska
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1095
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 217
Polecam.
Odsłon: 1092
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1095
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 217
Polecam.
Odsłon: 1092
Składniki
Przygotuj miskę. W misce zetrzyj cukinię na małych oczkach i dodaj ok. pół łyżeczki soli, aby nieco zmiękła. Przeciśnij przez sitko cukinię i odsącz ją z wody.
Pokrój cebulkę w kosteczkę. Na patelni wlej łyżkę oleju i podsmaż do zeszklenia się. Dosól nieco do smaku. Na tarce, na drobnych oczkach zetrzyj czosnek lub przeciśnij przez praskę.
Jeżeli nie masz przygotowanego, startego sera, to potrzyj go na średnich oczkach. Posiekaj drobno koperek.
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i dorzuć do miski również suche płatki owsiane, a następnie dodaj jeden mały jogurt. Dorzuć również dwa jajka. Wymieszaj składniki, w międzyczasie przypraw je solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Możesz dorzucić też trochę koperku. Odstaw całość na 15 minut. Masa nie powinna być za rzadka. Jeżeli tak jest, to nie dodawaj mąki, ale płatków owsianych.
Rozgrzej olej na patelni i smaż z obu stron ok.3-4 minuty w zależności od wielkości placków. Placki serwuj z sosem czosnkowym lub tzatziki.