Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z czarnej rzepy są niesamowite w smaku – pikantne i aromatyczne. Stanowią idealny dodatek do głównego dania, ale mogą być także samodzielną przekąską. Placki są przyjemnie chrupiące na zewnątrz, a w środku rozpływają się w ustach. Warzywo jest także źródłem licznych składników odżywczych. Działa pozytywnie na wątrobę, a także reguluje poziom cholesterolu. Potrawa z pewnością będzie pojawiać się częściej na twoim stole.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1316
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 253
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 44
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 40
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1316
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 253
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 44
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 40
Składniki
Boczek podsmaż na suchej patelni. Odsącz tłuszcz i ostudź mięso. Rzepę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Szalotki obierz i bardzo drobno posiekaj.
W misce wymieszaj ze sobą: mąkę, skrobię, sól, pieprz, jajko, wodę i olej sezamowy. Dodaj boczek i tartą rzepę. Wszystko połącz ze sobą na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej olej do smażenia. Nakładaj po łyżce masy i formuj placki.
Smaż placki przez 3-4 minuty z każdej strony do ładnego zrumienienia. Lekko dociśnij je po każdym odwróceniu. Po usmażeniu obu stron, przewróć placek ponownie na pierwszą stronę i smaż jeszcze przez minutę.
Placki z czarnej rzepy podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego sosu lub kwaśnej śmietany. Udekoruj siekanym koperkiem.