Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Królową lata jest bez wątpienia cukinia, natomiast jesienią rządzi jej kuzynka – dynia. Placki z dyni na ostro zasmakują twojej rodzinie tak, że zapewne będziesz je przygotowywać aż do samej zimy. Na szczęście danie wykonuje się szybko i prosto. Doskonale wiemy, że dynia dobrze komponuje się z pikantnymi przyprawami i czosnkiem, dlatego w tym przepisie pojawiają się te dodatki. Dla podkręcenia smaku podaj placki z serem pleśniowym i posiekanym szczypiorkiem. Odpowiedni będzie także domowy sos czosnkowy lub ketchup.
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 147
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1359
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 95
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 147
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1359
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 95
Składniki
Dynię oczyść z nasion, pokrój w plastry, ułóż na blasze, skrop olejem i piecz ok. 20 minut w 200°C. Upieczony miąższ zblenduj na gładkie purée. Możesz także zetrzeć surową dynię na tarce jarzynowej. Następnie dodaj jajko, mąkę oraz mleko i dokładnie wymieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce ser oraz przyprawy i jeszcze raz wymieszaj. Efektem powinno być zwarte ciasto, nieco przypominające gęste ciasto naleśnikowe.
Na patelni rozgrzej olej i kładź łyżką porcje ciasta tak, by placki nie sklejały się ze sobą. Smaż racuchy na złoty kolor z obydwu stron, a następnie wyłóż na ręcznik papierowy. Placki z dyni najlepiej smakują, gdy są podawane na ciepło. Koniecznie w towarzystwie ulubionego sosu lub warzywnej sałatki.