Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Królową lata jest bez wątpienia cukinia, natomiast jesienią rządzi jej kuzynka – dynia. Placki z dyni na ostro zasmakują twojej rodzinie tak, że zapewne będziesz je przygotowywać aż do samej zimy. Na szczęście danie wykonuje się szybko i prosto. Doskonale wiemy, że dynia dobrze komponuje się z pikantnymi przyprawami i czosnkiem, dlatego w tym przepisie pojawiają się te dodatki. Dla podkręcenia smaku podaj placki z serem pleśniowym i posiekanym szczypiorkiem. Odpowiedni będzie także domowy sos czosnkowy lub ketchup.
Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem, które możemy wykorzystać do zup, far...
Odsłon: 17541
Uwielbiam, a tak naprawdę uwielbiamy całą Rodzinką warzywne placuszki, nawet...
Odsłon: 3197
Jesień się zaczyna więc zaczynamy sezon na Dynię!!! Na pewno masz ją w domu i...
Odsłon: 885
Uwielbiam wędliny z drobiu i kaczki, w domu można odtworzyć smak ulubionych w...
Odsłon: 3587
Polecam pyszną babkę w dwóch kolorach i o dwóch smakach z dodatkiem oleju, kt...
Odsłon: 473
U mnie żurek zawsze musi być na wywarze z wędzonki, a barszcz biały na białym...
Odsłon: 924
Wspaniale przyprawiona jagnięcina, chrupka z zewnątrz a zarazem soczysta! Pom...
Odsłon: 28
Uwielbiam wędliny z drobiu i kaczki, w domu można odtworzyć smak ulubionych w...
Odsłon: 3587
Polecam pyszną babkę w dwóch kolorach i o dwóch smakach z dodatkiem oleju, kt...
Odsłon: 473
U mnie żurek zawsze musi być na wywarze z wędzonki, a barszcz biały na białym...
Odsłon: 924
Wspaniale przyprawiona jagnięcina, chrupka z zewnątrz a zarazem soczysta! Pom...
Odsłon: 28
Składniki
Dynię oczyść z nasion, pokrój w plastry, ułóż na blasze, skrop olejem i piecz ok. 20 minut w 200°C. Upieczony miąższ zblenduj na gładkie purée. Możesz także zetrzeć surową dynię na tarce jarzynowej. Następnie dodaj jajko, mąkę oraz mleko i dokładnie wymieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce ser oraz przyprawy i jeszcze raz wymieszaj. Efektem powinno być zwarte ciasto, nieco przypominające gęste ciasto naleśnikowe.
Na patelni rozgrzej olej i kładź łyżką porcje ciasta tak, by placki nie sklejały się ze sobą. Smaż racuchy na złoty kolor z obydwu stron, a następnie wyłóż na ręcznik papierowy. Placki z dyni najlepiej smakują, gdy są podawane na ciepło. Koniecznie w towarzystwie ulubionego sosu lub warzywnej sałatki.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Obiad wielkanocny Ewy Wachowicz
Dania główne
Pieczeń rzymska
Dania główne
Udziec jagnięcy jak świąteczny kebab
Dania główne
Zapiekana pierś z kurczaka
Obiad wielkanocny Ewy Wachowicz
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Zastanawiacie się, co podać rodzinie na...
Odsłon: 85
Pieczeń rzymska
Tradycyjna pieczeń rzymska na bazie mięsa wieprzowo-wołowego z jajkiem w środ...
Odsłon: 41