Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z fioletowych ziemniaków

Placki z fioletowych ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 2279 Ocena: 50115

Dodano:

Odsłon: 3275

Fioletowe ziemniaki są słodsze od zwykłych, jednak nie tak słodkie jak myślisz (bataty) ;) Robi je się w kilka chwil. Są chrupiące i niesamowicie aromatyczne.

Składniki

  • 750 g fioletowych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki z fioletowych ziemniaków

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oprószamy solą, pozostawiamy na kwadrans, by puściły wodę. Odciskamy.

    Cebulę, czosnek i natkę siekamy, dodajemy do ziemniaków razem z jajkiem i mąką.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Smażymy na rozgrzanym oleju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń