Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z jogurtu greckiego najlepiej smakują ciepłe, świeżo usmażone, wraz z dodatkiem świeżych owoców. Mają lekko kwaśny smak, ale są pyszne i puszyste. Idealnie sprawdzą się na miły początek dnia, a także jako słodki dodatek do obiadu czy w ramach kolacji.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 288
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9774
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1145
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4500
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 288
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9774
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1145
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4500
Składniki
W wysokim naczyniu zmiksuj krótko jogurt wraz z jajkami. Możesz to zrobić z pomocą blendera lub klasycznej trzepaczki. Dodawaj partiami mąkę, wciąż mieszając masę. Wsyp proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną i cukier. Wymieszaj.
Do masy wlej też tłuszcz. Krótko zmiksuj, aby połączyć składniki, a ciasto było gładkie i jednolite. Odstaw ciasto na placki z jogurtu greckiego na 10 minut. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Rozgrzej dużą patelnię. Łyżką nakładaj ciasto, nie musisz używać dodatkowej ilości tłuszczu. Na jednej patelni powinno zmieścić się około 3-4 placków. Smaż z jednej i z drugiej strony na średniej mocy palnika aż się zarumienią. Placki z jogurtu greckiego świetnie smakują ze świeżymi owocami, konfiturą lub twarogiem półtłustym. Podawać je możesz także z miodem.