Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z kapusty i kalafiora to smaczna i prosta w przygotowaniu przekąska, idealna na lekki obiad lub kolację. Wykonane z ugotowanego kalafiora, drobno poszatkowanej kapusty, jaj i świeżej zieleniny stają się miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Podawaj je na ciepło, polane gęstą śmietaną lub pomidorowym sosem i koniecznie posypane świeżą natką pietruszki i koperkiem.
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 174
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 104
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1224
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4165
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
Odsłon: 1209
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 174
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 104
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1224
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4165
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
Odsłon: 1209
Składniki
Kapustę drobno poszatkuj, włóż do miski, zasyp szczyptą soli, wymieszaj i odstaw. Kalafior podziel na różyczki ugotuj na parze lub w osolonej wodzie ok. 5 minut, po czym przełóż na durszlak. Ugotowany kalafior rozgnieć tłuczkiem do mięsa, umieść w misce, dodaj jajka i śmietanę, po czym wymieszaj. Dodaj odciśniętą kapustę, posiekaną natkę pietruszki z koperkiem, przeciśnięty przez praskę czosnek, a na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem. Partiami dosypuj mąkę i mieszaj składniki, aby otrzymać gęste ciasto.
Aby zmienić teksturę placków, zalej kapustę wrzącą wodą lub gotuj ją przez 1-2 minutę, odcedź i przelej zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi ewentualna goryczka z kapusty zniknie, a placki będą miększe.
Na dużej patelni mocno rozgrzej olej, następnie wykładaj porcje surowego ciasta, aby powstały placki. Smaż na złoty kolor, po czym odwróć i po kolejnych kilku minutach wyłóż na ręcznik papierowy – aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placki z kapusty i kalafiora serwuj na ciepło, polane gęstą śmietaną lub pomidorowym sosem.