Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z kapusty kiszonej to danie wywodzące się z kuchni bieszczadzkiej. Są znacznie prostsze i szybsze w przygotowaniu od popularnych w Polsce placków ziemniaczanych i mogą być dla nich oryginalną alternatywą. Placki kapuściane podaje się zwykle ze śmietaną, ale z powiedzeniem możesz poeksperymentować z innymi dodatkami. Same także mogą stać się smakowitym uzupełnieniem innych dań, zwłaszcza mięsnych. Świetnie smakują z gulaszem.
Krokiety z kurczakiem i warzywami
Odsłon: 592
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 53
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 153
Krokiety z kurczakiem i warzywami
Odsłon: 592
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 53
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 153
Składniki
Rozkłóć jajka i połącz je z mlekiem. Wymieszaj z mąką na gęste ciasto. Dopraw je do smaku odrobiną soli. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie wymieszaj z pieprzem i pozostałymi przyprawami (ziołami i kminkiem).
Odciśnij sok z kapusty i drobno ją poszatkuj. Wymieszaj kapustę z ciastem.
Rozgrzej na patelni (na palniku o średniej mocy) niewielką ilość masła klarowanego. Na rozgrzaną patelnię nałóż 3-4 niewielkie porcje ciasta, formując z niego placki. Obsmaż je – po 1-2 minuty z każdej strony – na złocisty kolor. Usmażone placki odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Placki z kapusty podawaj gorące, udekorowane kleksem śmietany, pokrojonym w kostkę pomidorem i posiekanym szczypiorkiem.