Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z kapusty kiszonej to danie wywodzące się z kuchni bieszczadzkiej. Są znacznie prostsze i szybsze w przygotowaniu od popularnych w Polsce placków ziemniaczanych i mogą być dla nich oryginalną alternatywą. Placki kapuściane podaje się zwykle ze śmietaną, ale z powiedzeniem możesz poeksperymentować z innymi dodatkami. Same także mogą stać się smakowitym uzupełnieniem innych dań, zwłaszcza mięsnych. Świetnie smakują z gulaszem.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 956
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104830
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 956
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104830
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Składniki
Rozkłóć jajka i połącz je z mlekiem. Wymieszaj z mąką na gęste ciasto. Dopraw je do smaku odrobiną soli. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie wymieszaj z pieprzem i pozostałymi przyprawami (ziołami i kminkiem).
Odciśnij sok z kapusty i drobno ją poszatkuj. Wymieszaj kapustę z ciastem.
Rozgrzej na patelni (na palniku o średniej mocy) niewielką ilość masła klarowanego. Na rozgrzaną patelnię nałóż 3-4 niewielkie porcje ciasta, formując z niego placki. Obsmaż je – po 1-2 minuty z każdej strony – na złocisty kolor. Usmażone placki odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Placki z kapusty podawaj gorące, udekorowane kleksem śmietany, pokrojonym w kostkę pomidorem i posiekanym szczypiorkiem.