Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z kiszonej kapusty – fuczki według Ewy Wachowicz

Placki z kiszonej kapusty – fuczki według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 248 Ocena: 1290

Dodano:

Odsłon: 16098

Łemkowskie fuczki, czyli placuszki z kapusty kiszonej i ciasta na naleśniki, smażone tak samo jak placki z ziemniaków. Przepis pochodzi z 413. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • Placki z kapusty kiszonej - fuczki:
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • sos pieczarkowy:
  • ½ kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ½ szklanki śmietanki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • natka pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki z kiszonej kapusty – fuczki według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Jajka wybić do miski. Wlać mleko. Posolić. Wsypać szklankę mąki i zmiksować. Dosypać resztę mąki i jeszcze raz zmiksować. Dolać tyle wody, by uzyskać ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki.

  2. Kapustę odcisnąć, a następnie posiekać i przełożyć do ciasta. Dobrze wymieszać.

  3. Smażyć tak samo, jak placki ziemniaczane – na mocno rozgrzanym oleju lub maśle, po 2-3 minuty z każdej strony (aż się przyrumienią). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

  4. Podawać z sosem pieczarkowym. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojone grzyby , posolić i smażyć przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż pieczarki zaczną się rumienić. Wlać śmietankę i odparować. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i przełożyć do sosjerki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń