Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łemkowskie fuczki, czyli placuszki z kapusty kiszonej i ciasta na naleśniki, smażone tak samo jak placki z ziemniaków. Przepis pochodzi z 413. odcinka programu "Ewa gotuje".
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 118
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1122
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 61
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 118
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1122
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 61
Składniki
Jajka wybić do miski. Wlać mleko. Posolić. Wsypać szklankę mąki i zmiksować. Dosypać resztę mąki i jeszcze raz zmiksować. Dolać tyle wody, by uzyskać ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki.
Kapustę odcisnąć, a następnie posiekać i przełożyć do ciasta. Dobrze wymieszać.
Smażyć tak samo, jak placki ziemniaczane – na mocno rozgrzanym oleju lub maśle, po 2-3 minuty z każdej strony (aż się przyrumienią). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Podawać z sosem pieczarkowym. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojone grzyby , posolić i smażyć przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż pieczarki zaczną się rumienić. Wlać śmietankę i odparować. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i przełożyć do sosjerki.