Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z młodej kapusty to wyjątkowa propozycja dla wszystkich miłośników lekkiej, sezonowej kuchni, którzy cenią sobie prostotę i wyrazisty smak. Delikatność młodej kapusty, w połączeniu z chrupkością zielonej cebulki i subtelną ostrością czosnku, sprawiają, że każde kęsy tych placków rozpływają się w ustach, pozostawiając na podniebieniu wiosenną świeżość. Chrupkość skórki dodaje daniu wspaniałego efektu. Placki z młodej kapusty to sposób na szybkie, zdrowe i efektowne danie, idealne na lunch, kolację czy jako przekąska. Ich uniwersalność pozwala podawać je samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 135
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1168
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 464
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 135
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1168
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 464
Składniki
W dużej misce wymieszaj kapustę, cebulkę i mąkę. W osobnej, małej misce wymieszaj z kolei jajka, sos sojowy, czarny pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Połącz zawartość obu misek, dobrze mieszając do uzyskania konsystencji ciasta nadającego się do smażenia.
Na patelni rozgrzej olej. Kładź na rozgrzanym tłuszczu po 3-4 łyżki ciasta i lekko je spłaszcz, tworząc placek. Smaż go na średnio-wysokim ogniu przez 2-3 minuty lub do lekkiego zezłocenia.
Placki z młodej kapusty podawaj od razu po podaniu, na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu lub dipu.
Resztki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 3-4 dni. Podgrzewaj je w kuchence mikrofalowej lub spożywaj na zimno. Alternatywnie możesz je zamrozić, oddzielając od siebie poszczególne placki papierem pergaminowym.
Kapustę bardzo drobno poszatkuj, a zieloną cebulkę posiekaj.