Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z piersi kurczaka z kalafiorem, porem i żurawiną

Przepis dnia 2016-06-04
Placki z piersi kurczaka z kalafiorem, porem i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4956

Dodano:

Odsłon: 55067

Placki z kurczaka z kalafiorem, porem i żurawiną - bardzo syte danie. Zwane są także siekanymi. Z podanych składników wyszło ok. 20 średnich placuszków.

Składniki

  • 1/2 kalafiora
  • 1 por
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • ok. 5 łyżek mąki
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki z piersi kurczaka z kalafiorem, porem i żurawiną

Przygotowanie

  1. Pora myjemy, drobno kroimy i przesmażamy na maśle aż się delikatnie zrumieni. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki, które drobno kroimy (nie używamy grubszych łodyg tylko same różyczki). Piersi kurczaka kroimy w małą kostkę, żurawinę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jajkami, jogurtem i mąką. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta, jeśli będzie za rzadka dodajemy mąki, a jeśli za sucha dodajemy jogurtu. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy łyżką porcje masy i lekko spłaszczamy formując placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano na niewielkim ogniu. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń