Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z selera to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Są tak samo chrupiące, ale znacznie bardziej wyraziste w smaku. Świetnie pasuje do nich kwaśna śmietana, ale także możesz zwyczajnie polać je keczupem. Placki mogą stanowić przekąskę lub danie główne. Urozmaicają smak mięs, szczególnie wieprzowiny.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4435
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 56
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26738
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4435
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 56
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26738
Składniki
Seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż go na sitko położone nad dużą miską.
Cebulę obierz i także zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj ją do selera.
Warzywa posyp solą i pozostaw na 20-30 minut. Odciśnij jak najwięcej płynu i przełóż mieszankę do czystej i suchej miski.
Dodaj roztrzepane jajka, mąkę i lekko zgniecione nasiona kopru włoskiego. Dopraw do smaku pieprzem.
Całość dobrze wymieszaj łyżką.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj placki z selera za pomocą łyżki.
Smaż je z obu stron przez ok. 3-5 minut. Gotowe odkładaj na papierowe ręczniki.
Placki z selera podawaj na ciepło, z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Z selera usuń grubą skórkę. Oczyść go z brązowych plam po korzeniach i umyj. Osusz go papierowym ręcznikiem.