Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z selera to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Są tak samo chrupiące, ale znacznie bardziej wyraziste w smaku. Świetnie pasuje do nich kwaśna śmietana, ale także możesz zwyczajnie polać je keczupem. Placki mogą stanowić przekąskę lub danie główne. Urozmaicają smak mięs, szczególnie wieprzowiny.
Prosta i łatwa do przygotowania zupa. Jest smaczna, zdrowa i sycąca.
Odsłon: 74
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Pyszne danie, nie tylko na...
Odsłon: 95
To klasyczna zupa. To jedna z moich ulubionych zup - z ziemniakami i natką pi...
Odsłon: 132
Prosta i łatwa do przygotowania zupa. Jest smaczna, zdrowa i sycąca.
Odsłon: 74
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Pyszne danie, nie tylko na...
Odsłon: 95
To klasyczna zupa. To jedna z moich ulubionych zup - z ziemniakami i natką pi...
Odsłon: 132
Składniki
Seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż go na sitko położone nad dużą miską.
Cebulę obierz i także zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj ją do selera.
Warzywa posyp solą i pozostaw na 20-30 minut. Odciśnij jak najwięcej płynu i przełóż mieszankę do czystej i suchej miski.
Dodaj roztrzepane jajka, mąkę i lekko zgniecione nasiona kopru włoskiego. Dopraw do smaku pieprzem.
Całość dobrze wymieszaj łyżką.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj placki z selera za pomocą łyżki.
Smaż je z obu stron przez ok. 3-5 minut. Gotowe odkładaj na papierowe ręczniki.
Placki z selera podawaj na ciepło, z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Z selera usuń grubą skórkę. Oczyść go z brązowych plam po korzeniach i umyj. Osusz go papierowym ręcznikiem.