Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Cechują się delikatnie słodkim, korzennym smakiem, który idealnie komponuje się z kwaśną śmietaną czy jajkiem sadzonym. Z powodzeniem możesz podać je polane odrobiną sosu pomidorowego. Danie jest chrupiące z zewnątrz, a środek rozpływa się w ustach! Spróbuj przyrządzić je w domu, a nikt nie rozpozna twojego tajnego składnika, dzięki czemu przemycisz seler nawet do diety dzieci.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 427
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 128
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 168
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 813
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 280
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16270
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 427
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 128
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 168
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 813
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 280
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16270
Składniki
Seler obierz dokładnie i zetrzyj go na tarce o średnich oczkach. Umieść wiórki na sitku i pozostaw na 15 minut, a następnie odciśnij nadmiar wody. Przełóż selera do miski.
Cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do selera.
Jajko lekko rozbełtaj w miseczce i wlej do pozostałych składników, razem z mąką i solą. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitego ciasta.
Na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz kładź po 1-2 łyżki ciasta, formując placki o średnicy ok. 6-8 cm. Smaż je do zezłocenia, przez ok. 2-3 cm z każdej strony.
Gotowe placki z selera odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by oddały nadmiar tłuszczu.
Danie podawaj natychmiast, z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu naturalnego lub innych ulubionych dodatków.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Podgrzewaj na patelni lub w piekarniku.