Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Cechują się delikatnie słodkim, korzennym smakiem, który idealnie komponuje się z kwaśną śmietaną czy jajkiem sadzonym. Z powodzeniem możesz podać je polane odrobiną sosu pomidorowego. Danie jest chrupiące z zewnątrz, a środek rozpływa się w ustach! Spróbuj przyrządzić je w domu, a nikt nie rozpozna twojego tajnego składnika, dzięki czemu przemycisz seler nawet do diety dzieci.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3847
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3837
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 409
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 765
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3847
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3837
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 409
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 765
Składniki
Seler obierz dokładnie i zetrzyj go na tarce o średnich oczkach. Umieść wiórki na sitku i pozostaw na 15 minut, a następnie odciśnij nadmiar wody. Przełóż selera do miski.
Cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do selera.
Jajko lekko rozbełtaj w miseczce i wlej do pozostałych składników, razem z mąką i solą. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitego ciasta.
Na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz kładź po 1-2 łyżki ciasta, formując placki o średnicy ok. 6-8 cm. Smaż je do zezłocenia, przez ok. 2-3 cm z każdej strony.
Gotowe placki z selera odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by oddały nadmiar tłuszczu.
Danie podawaj natychmiast, z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu naturalnego lub innych ulubionych dodatków.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Podgrzewaj na patelni lub w piekarniku.