Placki z gulaszem to jedno z moich ulubionych dań. Danie proste w przygotowaniu a i bardzo smaczne , można z gulaszem , same a także podane z gulaszem i śmietaną. Polecam
Placki z sosem grzybowym
Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków,
- 2 jajka,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mleka,
- 1 łyżka bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku,
- magii w płynie do smaku,
- oliwa do smażenia,
- mąki tyle ile zabierze masa,
- Składniki na sos grzybowy;
- pieczarki 400 g,
- cebula 1 duża,
- śmietana 30 % 100 ml,
- serek topiony 50 g,
- masło klarowne do smażenia,
- koperek 1/2 pęczka,
- sól i pieprz do smaku,
- chilli duża szczypta,
- Opcjonalnie;
- śmietana 18 %,
Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków,
- 2 jajka,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mleka,
- 1 łyżka bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku,
- magii w płynie do smaku,
- oliwa do smażenia,
- mąki tyle ile zabierze masa,
- Składniki na sos grzybowy;
- pieczarki 400 g,
- cebula 1 duża,
- śmietana 30 % 100 ml,
- serek topiony 50 g,
- masło klarowne do smażenia,
- koperek 1/2 pęczka,
- sól i pieprz do smaku,
- chilli duża szczypta,
- Opcjonalnie;
- śmietana 18 %,

Potrzebne przybory kuchenne
rondel, patelnia, miska, tarka, łyżka, ręcznik papierowy, nóż,
Etapy przygotowania
Sos grzybowy; oto link do przepisu - https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-sos-grzybowy,2018168,bozena1960.html Placki; Ziemniaki oraz cebulę obrać , opłukać , następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zlać wodę którą puściły, zostawiając skrobie. Starte odlane ziemniaki zabielić mlekiem by nie ściemniały. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Po wymieszaniu dodać tyle mąki aby powstała gęsta masa. Wymieszać i smażyć placki na rozgrzanej oliwie na złoty , rumiany kolor z obydwu stron. Po usmażeniu można odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Usmażone placki rozkładać na talerze polać sosem grzybowym lub sosem grzybowym i śmietaną . Smacznego

Danie gotowe do podania.

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 384

"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 134
Ostatnio komentowane przepisy

Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 384

"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 134



Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków,
- 2 jajka,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mleka,
- 1 łyżka bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku,
- magii w płynie do smaku,
- oliwa do smażenia,
- mąki tyle ile zabierze masa,
- Składniki na sos grzybowy;
- pieczarki 400 g,
- cebula 1 duża,
- śmietana 30 % 100 ml,
- serek topiony 50 g,
- masło klarowne do smażenia,
- koperek 1/2 pęczka,
- sól i pieprz do smaku,
- chilli duża szczypta,
- Opcjonalnie;
- śmietana 18 %,
Sos grzybowy; oto link do przepisu - https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-sos-grzybowy,2018168,bozena1960.html Placki; Ziemniaki oraz cebulę obrać , opłukać , następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zlać wodę którą puściły, zostawiając skrobie. Starte odlane ziemniaki zabielić mlekiem by nie ściemniały. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Po wymieszaniu dodać tyle mąki aby powstała gęsta masa. Wymieszać i smażyć placki na rozgrzanej oliwie na złoty , rumiany kolor z obydwu stron. Po usmażeniu można odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Usmażone placki rozkładać na talerze polać sosem grzybowym lub sosem grzybowym i śmietaną . Smacznego
Danie gotowe do podania.
Przepyszne chrupiace placji z wysmienitym sosem! az nabralam apetytu :)
Bardzo ładny i smaczny wygląd gratuluję
Pyszne, chociaż my lubimy na słodko, ale takimi z grzybkami też nie pogardzimy:)
Przepyszne i kuszące placuszki:)