Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z zakwasu to świetny pomysł, jeśli masz ochotę na szybką przekąskę, a na wypiek chleba zabrakło już czasu. Świeży koperek fantastycznie dopełnia ten smak, a kleks śmietany dodaje lekkości. Placki możesz podawać samodzielnie, z duszonymi warzywami lub pieczonym mięsem.
Proste i szybkie ciasto ze śliwkami, gotowe w kilka chwil.
Odsłon: 406
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 10748
Nie bez powodu umieściłam przepis na ten koktajl w rubryce „Śniadania”. Kokta...
Odsłon: 34
" Gdzieś pomiędzy tym co dobre i złe jest ogród. Tam się spotkamy." - RUMI .....
Odsłon: 93
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 1226
Proste i szybkie ciasto ze śliwkami, gotowe w kilka chwil.
Odsłon: 406
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 10748
Nie bez powodu umieściłam przepis na ten koktajl w rubryce „Śniadania”. Kokta...
Odsłon: 34
" Gdzieś pomiędzy tym co dobre i złe jest ogród. Tam się spotkamy." - RUMI .....
Odsłon: 93
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 1226
Składniki
Do miski wlej zakwas, dodaj jajko, roztopione masło, cukier i sodę. Wymieszaj całość łyżką lub mikserem. Następnie zacznij dodawać mąkę żytnią – najlepiej po łyżce, by sprawdzić, ile mąki wchłonie masa. Docelowo ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Drobno posiekaj koperek i dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj.
Na patelnię wlej tłuszcz i mocno rozgrzej. Nabieraj łyżką porcje ciasta i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Możesz wyłożyć je na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki z zakwasu podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną, jogurtowym sosem lub warzywami.