Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z zakwasu to świetny pomysł, jeśli masz ochotę na szybką przekąskę, a na wypiek chleba zabrakło już czasu. Świeży koperek fantastycznie dopełnia ten smak, a kleks śmietany dodaje lekkości. Placki możesz podawać samodzielnie, z duszonymi warzywami lub pieczonym mięsem.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 834
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1946
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 439
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 834
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1946
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 439
Składniki
Do miski wlej zakwas, dodaj jajko, roztopione masło, cukier i sodę. Wymieszaj całość łyżką lub mikserem. Następnie zacznij dodawać mąkę żytnią – najlepiej po łyżce, by sprawdzić, ile mąki wchłonie masa. Docelowo ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Drobno posiekaj koperek i dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj.
Na patelnię wlej tłuszcz i mocno rozgrzej. Nabieraj łyżką porcje ciasta i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Możesz wyłożyć je na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki z zakwasu podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną, jogurtowym sosem lub warzywami.