Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z zakwasu to świetny pomysł, jeśli masz ochotę na szybką przekąskę, a na wypiek chleba zabrakło już czasu. Świeży koperek fantastycznie dopełnia ten smak, a kleks śmietany dodaje lekkości. Placki możesz podawać samodzielnie, z duszonymi warzywami lub pieczonym mięsem.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118556
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8578
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3161
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2372
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118556
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8578
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3161
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2372
Składniki
Do miski wlej zakwas, dodaj jajko, roztopione masło, cukier i sodę. Wymieszaj całość łyżką lub mikserem. Następnie zacznij dodawać mąkę żytnią – najlepiej po łyżce, by sprawdzić, ile mąki wchłonie masa. Docelowo ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Drobno posiekaj koperek i dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj.
Na patelnię wlej tłuszcz i mocno rozgrzej. Nabieraj łyżką porcje ciasta i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Możesz wyłożyć je na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki z zakwasu podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną, jogurtowym sosem lub warzywami.