Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z zakwasu to świetny pomysł, jeśli masz ochotę na szybką przekąskę, a na wypiek chleba zabrakło już czasu. Świeży koperek fantastycznie dopełnia ten smak, a kleks śmietany dodaje lekkości. Placki możesz podawać samodzielnie, z duszonymi warzywami lub pieczonym mięsem.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 510
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3561
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 1630
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30520
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 510
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3561
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 1630
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30520
Składniki
Do miski wlej zakwas, dodaj jajko, roztopione masło, cukier i sodę. Wymieszaj całość łyżką lub mikserem. Następnie zacznij dodawać mąkę żytnią – najlepiej po łyżce, by sprawdzić, ile mąki wchłonie masa. Docelowo ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Drobno posiekaj koperek i dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj.
Na patelnię wlej tłuszcz i mocno rozgrzej. Nabieraj łyżką porcje ciasta i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Możesz wyłożyć je na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki z zakwasu podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną, jogurtowym sosem lub warzywami.