Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane są jednym z ulubionych dań u mnie w domu :) Co ciekawe, niektórzy jedzą je z sosem czosnkowym, inni posolone, a pozostali posypane cukrem … Grunt, że wszystkim smakują!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93431
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2606
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3465
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1568
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2239
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93431
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2606
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3465
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1568
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2239
Składniki
Ziemniaki myjemy i obieramy. Potem ścieramy je na tarce na małych oczkach. 1-2 ziemniaki można zetrzeć na większych dziurkach, aby powstałe większe wiórki, wtedy placki będą miały ładniejszą fakturę. Gdy skończymy ścierać ziemniaki, obieramy cebulę i ją również ścieramy na tarce.
Masę ziemniaczano-cebulową odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dobrze mieszamy. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodajemy jeszcze łyżkę mąki.
Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta ziemniaczanego na patelnię. Smażymy na złoto z obu stron. Na koniec warto takie placki położyć na chwilę na papierowym ręczniku, aby zebrać nadmiar tłuszczu. Smacznego!!!