Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19766

Dodano:

Odsłon: 46504

Placki ziemniaczane są jednym z ulubionych dań u mnie w domu :) Co ciekawe, niektórzy jedzą je z sosem czosnkowym, inni posolone, a pozostali posypane cukrem … Grunt, że wszystkim smakują!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • oliwa do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki myjemy i obieramy. Potem ścieramy je na tarce na małych oczkach. 1-2 ziemniaki można zetrzeć na większych dziurkach, aby powstałe większe wiórki, wtedy placki będą miały ładniejszą fakturę.

    Gdy skończymy ścierać ziemniaki, obieramy cebulę i ją również ścieramy na tarce.

  2. Masę ziemniaczano-cebulową odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dobrze mieszamy. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodajemy jeszcze łyżkę mąki.

  3. Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta ziemniaczanego na patelnię. Smażymy na złoto z obu stron. Na koniec warto takie placki położyć na chwilę na papierowym ręczniku, aby zebrać nadmiar tłuszczu.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 19 września 2016 Jest coś magicznego w tym daniu, niby zwykłe tarte ziemniaki, a jednak :) Rzadko kto nie lubi placków ziemniaczanych, a najlepsze jakie jadłam, to dawno temu, w Krakowie, była taka węgierska restauracja Balaton... poezja. No i na Węgrzech, pyszne :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 29 lipca 2014 AnkaGotuje w żadnym razie nie chciałam Cię obrazić,tylko podpowiedzieć,że można coś zmienić np.doprawić. Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 29 lipca 2014 Placki nie mają być "przyzwoite", tylko pyszne.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 29 lipca 2014 Zupełnie przyzwoite placki! To, że Tobie, panteraB2, smakują inaczej zrobione, NIE ZNACZY, że wszystkie inne są niesmaczne.
Jak sama napisałaś "kwestia gustu".... :)))

30 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 28 lipca 2014 To nie są dobre placki.Są grube i jestem pewna ,że w środku niedosmażone.Smaczne placki są cienkie,chrupiące,przyprawione (sól,pieprz,czosnek,..itd) i nie odlewa się soku z ziemniaków,żeby dodać mąki! Albo jedno,albo drugie.Ja osobiście nigdy nie dodaję mąki i wtedy mam pewność,że placki są super chrypiące i nie dziamowate. Odpowiedzi: 2 ▼

16 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń