Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 4094

Dodano:

Odsłon: 5855

Placki ziemniaczane. Niezawodny przepis na najlepsze placki ziemniaczane, chrupiące i nienasiąknięte tłuszczem. Polecam!

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków 
  • 1cebula, 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz- można dodać koperek lub inne ulubione zioła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki z brzuszkiem mąki pszennej- ilość zależy od rodzaju ziemniaków
  • Olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki ziemniaczane

Przygotowanie

  1. Ziemniaki oraz cebulę obieramy i scieramy na tarce o drobnych oczkach. Ja często korzystam z pomocy blendera lub maszynki do mielenia mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.  Po usmażeniu placki odkładamy na talerzyk wyłożony recznikiem papierowym aby odciekły z tłuszczu.


  2. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 28 stycznia Pyszne i chrupiące,nigdy się nie znudzą:)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń