Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na placki ziemniaczane. W moim domu rodzinnym mówiono na nie plencki lub plendze i podawano z kwaśną gęstą śmietaną lub gzikiem a niekiedy z gulaszem.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19191
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13008
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1642
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232068
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19191
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13008
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1642
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232068
Składniki
Jest to wersja szybkich placków ziemniaczanych dlatego nie odstawiamy startych ziemniaków by puściły sok a z przygotowanej masy ziemniaczanej od razu smażymy placki. Ziemniaki obieramy /po obraniu powinny ważyć ok.0,5 kg/ i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach - będą bardziej chrupiące niż drobno starte.
Do ziemniaków dodajemy cebulę i czosnek starte na drobnych oczkach tarki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz /olej lub smalec/. Łyżką kładziemy porcje masy ziemniaczanej i spłaszczamy na placka. Smażymy na rumiano z obu stron i odkładamy na papierowy ręcznik by ociekły z tłuszczu. Podajemy na gorąco.