Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na placki ziemniaczane. W moim domu rodzinnym mówiono na nie plencki lub plendze i podawano z kwaśną gęstą śmietaną lub gzikiem a niekiedy z gulaszem.
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 99
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1825
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 210
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6310
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 99
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1825
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 210
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6310
Składniki
Jest to wersja szybkich placków ziemniaczanych dlatego nie odstawiamy startych ziemniaków by puściły sok a z przygotowanej masy ziemniaczanej od razu smażymy placki. Ziemniaki obieramy /po obraniu powinny ważyć ok.0,5 kg/ i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach - będą bardziej chrupiące niż drobno starte.
Do ziemniaków dodajemy cebulę i czosnek starte na drobnych oczkach tarki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz /olej lub smalec/. Łyżką kładziemy porcje masy ziemniaczanej i spłaszczamy na placka. Smażymy na rumiano z obu stron i odkładamy na papierowy ręcznik by ociekły z tłuszczu. Podajemy na gorąco.