Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na placki ziemniaczane. W moim domu rodzinnym mówiono na nie plencki lub plendze i podawano z kwaśną gęstą śmietaną lub gzikiem a niekiedy z gulaszem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10595
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4774
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 849
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9004
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1324
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10595
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4774
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 849
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9004
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1324
Składniki
Jest to wersja szybkich placków ziemniaczanych dlatego nie odstawiamy startych ziemniaków by puściły sok a z przygotowanej masy ziemniaczanej od razu smażymy placki. Ziemniaki obieramy /po obraniu powinny ważyć ok.0,5 kg/ i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach - będą bardziej chrupiące niż drobno starte.
Do ziemniaków dodajemy cebulę i czosnek starte na drobnych oczkach tarki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz /olej lub smalec/. Łyżką kładziemy porcje masy ziemniaczanej i spłaszczamy na placka. Smażymy na rumiano z obu stron i odkładamy na papierowy ręcznik by ociekły z tłuszczu. Podajemy na gorąco.