Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na placki ziemniaczane. W moim domu rodzinnym mówiono na nie plencki lub plendze i podawano z kwaśną gęstą śmietaną lub gzikiem a niekiedy z gulaszem.
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 565
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2078
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 151
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 213
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 565
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2078
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 151
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 213
Składniki
Jest to wersja szybkich placków ziemniaczanych dlatego nie odstawiamy startych ziemniaków by puściły sok a z przygotowanej masy ziemniaczanej od razu smażymy placki. Ziemniaki obieramy /po obraniu powinny ważyć ok.0,5 kg/ i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach - będą bardziej chrupiące niż drobno starte.
Do ziemniaków dodajemy cebulę i czosnek starte na drobnych oczkach tarki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz /olej lub smalec/. Łyżką kładziemy porcje masy ziemniaczanej i spłaszczamy na placka. Smażymy na rumiano z obu stron i odkładamy na papierowy ręcznik by ociekły z tłuszczu. Podajemy na gorąco.