Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 565 Ocena: 4389

Dodano:

Odsłon: 429

Prosty przepis na placki ziemniaczane. W moim domu rodzinnym mówiono na nie plencki lub plendze i podawano z kwaśną gęstą śmietaną lub gzikiem a niekiedy z gulaszem.

Składniki

  • ziemniaki 0,5 kg
  • mąka pszenna 1 łyżka z czubkiem
  • cebula 1 szt średnia
  • czosnek 2 ząbki
  • jajko 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • majeranek 1 łyżka
  • tłuszcz do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placki ziemniaczane

Przygotowanie

  1. Jest to wersja szybkich placków ziemniaczanych dlatego nie odstawiamy startych ziemniaków by puściły sok a z przygotowanej masy ziemniaczanej od razu smażymy placki.
    Ziemniaki obieramy /po obraniu powinny ważyć ok.0,5 kg/ i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach - będą bardziej chrupiące niż drobno starte.

  2. Do ziemniaków dodajemy cebulę i czosnek starte na drobnych oczkach tarki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy.

  3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz /olej lub smalec/. Łyżką kładziemy porcje masy ziemniaczanej i spłaszczamy na placka. Smażymy na rumiano z obu stron i odkładamy na papierowy ręcznik by ociekły z tłuszczu. Podajemy na gorąco.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń