Smaczne placki ziemniaczane bez tarcia, z gotowanych ziemniaków super przepis na wykorzystanie pozostałych ziemniaków z obiadu idealne na każdą okazję lub ciepłą kolację najlepiej smakuje podane ze śmietaną.
Placki ziemniaczane bez tarcia
Składniki
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki
- Sól pieprz do smaku
- 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskiech
- Olej do smażenia
Dodatkowo
- Śmietana
Składniki
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki
- Sól pieprz do smaku
- 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskiech
- Olej do smażenia
Dodatkowo
- Śmietana

Etapy przygotowania
Ziemniaki obierz i ugotuj, przeciśnij przez praskę. Cebulę i czosnek obierz i podsmaż na oleju, dodaj do ziemniaków, następnie dodaj jajko, mąkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Z masy ziemniaczanej formuj placuszki i smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Placki podawaj ze śmietaną.

Placki również dobrze smakują podane z sosem pomidorowym.

Przepis w Waszym wykonaniu (12)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 6994

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 188

Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
- Wielkanoc
- Włoska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
Odsłon: 64
Ostatnio komentowane przepisy
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 6994

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 188

Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
- Wielkanoc
- Włoska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
Odsłon: 64



Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki
- Sól pieprz do smaku
- 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskiech
- Olej do smażenia
- Śmietana
Ziemniaki obierz i ugotuj, przeciśnij przez praskę. Cebulę i czosnek obierz i podsmaż na oleju, dodaj do ziemniaków, następnie dodaj jajko, mąkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Z masy ziemniaczanej formuj placuszki i smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Placki podawaj ze śmietaną.
Placki również dobrze smakują podane z sosem pomidorowym.
Wspaniały pomysł, który z pewnością wykorzystam. Przepysznie się prezentują <3
Super, ale tu widzę raczej kotlety. Uwielbiamy takie z sosami.
Super pomysł, gratuluję. :-)
Smaczne danie :)
Pyszotka:)