Smaczne placki ziemniaczane bez tarcia, z gotowanych ziemniaków super przepis na wykorzystanie pozostałych ziemniaków z obiadu idealne na każdą okazję lub ciepłą kolację najlepiej smakuje podane ze śmietaną.
Placki ziemniaczane bez tarcia
Składniki
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki
- Sól pieprz do smaku
- 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskiech
- Olej do smażenia
Dodatkowo
- Śmietana
Składniki
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki
- Sól pieprz do smaku
- 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskiech
- Olej do smażenia
Dodatkowo
- Śmietana

Etapy przygotowania
Ziemniaki obierz i ugotuj, przeciśnij przez praskę. Cebulę i czosnek obierz i podsmaż na oleju, dodaj do ziemniaków, następnie dodaj jajko, mąkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Z masy ziemniaczanej formuj placuszki i smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Placki podawaj ze śmietaną.

Placki również dobrze smakują podane z sosem pomidorowym.

Przepis w Waszym wykonaniu (12)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 452

Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Amerykańska
- Polska
- Meksykańska
- Indyjska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Warzywa
- Kapusta
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Curry
- Pasztety
Odsłon: 1107

Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5818

Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1133

Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1204
Ostatnio komentowane przepisy

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 452

Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Amerykańska
- Polska
- Meksykańska
- Indyjska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Warzywa
- Kapusta
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Curry
- Pasztety
Odsłon: 1107

Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5818

Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1133

Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1204



Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki
- Sól pieprz do smaku
- 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskiech
- Olej do smażenia
- Śmietana
Ziemniaki obierz i ugotuj, przeciśnij przez praskę. Cebulę i czosnek obierz i podsmaż na oleju, dodaj do ziemniaków, następnie dodaj jajko, mąkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Z masy ziemniaczanej formuj placuszki i smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Placki podawaj ze śmietaną.
Placki również dobrze smakują podane z sosem pomidorowym.
Wspaniały pomysł, który z pewnością wykorzystam. Przepysznie się prezentują <3
Super, ale tu widzę raczej kotlety. Uwielbiamy takie z sosami.
Super pomysł, gratuluję. :-)
Smaczne danie :)
Pyszotka:)