Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz tradycyjną kuchnię, a jednocześnie chętnie eksperymentujesz ze składnikami, mamy dla ciebie świetną propozycję w postaci placków ziemniaczanych na drożdżach. Placki są pulchne i miękkie dzięki drożdżom, a także smaczne i pożywne za sprawą ziemniaków. Świetnie smakują podawane samodzielnie, z jogurtowym sosem lub gulaszem.
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 70
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2090
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 650
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 70
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2090
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 650
Składniki
Z drożdży, wody, łyżeczki mąki i cukru sporządź rozczyn, odstaw. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, odcedź, dodaj jajko, miękkie masło, po czym wymieszaj z solą i rozczynem. Na koniec dodaj mąkę i posiekane, świeże zioła. Dokładnie wymieszaj ziemniaczaną masę, następnie odstaw na 30 minut.
Po tym czasie nabieraj łyżką porcję ciasta i formuj placki dłońmi obtoczonymi w mące. W dużej patelni rozgrzej tłuszcz i kładź placki na gorący olej. Smaż je z obu stron na złoty kolor i od razu wykładaj na talerze. Placki ziemniaczane na drożdżach najlepiej smakują podawane na gorąco – samodzielnie lub z łyżką śmietany.