Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz tradycyjną kuchnię, a jednocześnie chętnie eksperymentujesz ze składnikami, mamy dla ciebie świetną propozycję w postaci placków ziemniaczanych na drożdżach. Placki są pulchne i miękkie dzięki drożdżom, a także smaczne i pożywne za sprawą ziemniaków. Świetnie smakują podawane samodzielnie, z jogurtowym sosem lub gulaszem.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27223
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27223
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Z drożdży, wody, łyżeczki mąki i cukru sporządź rozczyn, odstaw. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, odcedź, dodaj jajko, miękkie masło, po czym wymieszaj z solą i rozczynem. Na koniec dodaj mąkę i posiekane, świeże zioła. Dokładnie wymieszaj ziemniaczaną masę, następnie odstaw na 30 minut.
Po tym czasie nabieraj łyżką porcję ciasta i formuj placki dłońmi obtoczonymi w mące. W dużej patelni rozgrzej tłuszcz i kładź placki na gorący olej. Smaż je z obu stron na złoty kolor i od razu wykładaj na talerze. Placki ziemniaczane na drożdżach najlepiej smakują podawane na gorąco – samodzielnie lub z łyżką śmietany.